Main menu

header

de Veronica Zărescu

În ultimii ani, în Europa au fost înregistraţi peste 14 milioane de copii supraponderali! Cifra este absolut îngrijorătoare. Potrivit datelor statistice furnizate de Asociaţia Europeană pentru Studiul Obezităţii, cei mai afectaţi sunt copiii care trăiesc în regiuni mediteraneene: Malta, Sicilia, Gibraltar, Creta, Spania şi Italia.

Un fenomen tot mai răspândit!
În aceste zone, situaţia este dramatică: 30% dintre copiii cu vârste cuprinse între 5 şi 11 ani suferă de obezitate. În topul ţărilor cu un număr mare de copii care au depăşit greutatea normală vârstei lor se mai află: Anglia, Irlanda, Suedia şi Grecia. În România nu avem o statistică oficială în acest sens, dar fenomenul este destul de răspândit, având în vedere că alimentaţia copiilor se bazează foarte mult pe glucide şi pe făinoase, alimente cu o valoare calorică mare.

Lăsaţi micuţii să mănânce cât doresc
Motivele înmulţirii rapide a cazurilor de obezitate sunt diverse: familiile sărace dau copiilor cât mai multe mâncăruri cu făinoase, ca să se sature repede, iar cei bogaţi îi răsfaţă pe ştrengari cu dulciuri în exces. Dar şi obiceiul părinţilor de a-şi îndopa odraslele favorizează apariţia obezităţii. Numeroase studii efectuate în SUA demonstrează că adesea  copiii ştiu mai bine decât părinţii de câtă mâncare au nevoie. Dând din ce în ce mai multă mâncare copiilor, se produce o dereglare a mecanismelor naturale ce imprimă senzaţiile de foame şi de saţietate, ce deschid drumul către obezitate.

Îndemnaţi-i să facă mişcare
Mâncatul în exces şi inactivitatea favorizează apariţia kilogramelor în plus atât la copii, cât şi la adulţi. În opinia specialiştilor, obezul e un vicios, asemenea fumătorului sau alcoolicului, care dă frâu liber plăcerii de a mânca. Prevenirea şi tratarea acestui dezechilibru ponderal la micuţi  va reduce riscul apariţiei unor boli de inimă şi chiar a cancerului. Părinţii au cel mai important rol în procesul alimentaţiei sănătoase a copilului. În plus, activitatea fizică duce la pierderea kilogramelor excedentare şi la menţinerea greutăţii optime pentru vârsta micuţului. De aceea, este important să îl încurajaţi să facă multă mişcare. Câteva ore de înot pe săptămână sau un meci de fotbal în parc sunt întotdeauna binevenite.