Main menu

header

de Veronica Zărescu

Peste 90% dintre mămici constată uimite la ultima ecografie sau în primele zile de viaţă că micuţul lor stăpâneşte de minune „tehnica” sugerii degeţelului. Specialiştii explică agest gest în timpul vieţii intrauterine ca fiind un antrenament al bebeluşului pentru suptul la sân atunci când va veni pe lume. După naştere, gestul este prezent atunci când micuţului îi este foame sau somn. Oricum ar fi, nu este recomandat să împiedicaţi brusc acest gest.

Spălaţi-l des pe mâini
Până pe la 2-3 ani, copilul nu înţelege de ce este certat că bagă degetul în gură şi va încerca să facă acest lucru pe ascuns. În niciun caz nu se recomandă să încercaţi să îl dezvăţaţi de acest obicei în primele trimestre de viaţă. Abia după vârsta de 1 an începeţi să îi distrageţi atenţia prin joacă şi să îi îndepărtaţi uşor degetul din gură pentru a lua o jucărie sau pentru a face loc unui pupic. Măsura pe care trebuie să o luaţi imediat ce observaţi că micuţul dumneavoastră îşi suge frecvent degetul este să îl spălaţi foarte des pe mâini.

Pot apărea deformări ale dentiţiei
Este adevărat însă că suptul degetului poate cauza probleme ale dinţilor. Copilul îşi ţine limba sub deget şi împinge dinţii de sus spre exterior, iar pe cei de jos spre interior. Acesta este motivul cel mai serios pentru care, după 3-4 ani trebuie dezvăţat. Dacă nu poate renunţa la obiceiul suptului nici după vârsta de 5 ani sau dacă începe să sugă degetul după această vârstă, înseamnă că micuţul are o problemă: ori îi este teamă de cineva sau de ceva sau, mai grav, este o reacţie la un eveniment traumatic. Oricum, în acest caz este necesar ajutorul unui medic psiholog.