Main menu

header

de Veronica Zărescu

Deşi bănuite de multe ori de infertilitate, nu numai femeile poartă vina imposibilităţii de a da naştere unui copil. De aceea, înainte de a face un tratament hormonal sau de a-şi asuma vina că nu pot rămâne însărcinate, doamnele ar trebui să îşi ducă şi partenerul la control. În ultimii ani, analizele evidenţiază că din ce în ce mai mulţi bărbaţi produc puţini spermatozoizi în lichidul seminal sau aceştia chiar lipsesc cu desăvârşire.

Stresul, principalul vinovat
Cauzele sunt multiple. În primul rând, stresul are un rol determinant în calitatea lichidului seminal produs de bărbat pe parcursul actului sexual. La fel este şi în cazul obezităţii, consumului de droguri, de alcool sau de tutun ori abuzului de steroizi. Urmează apoi probleme de ordin medical, cum ar fi boli cu transmitere sexuală sau infecţii genitale. Odată tratate aceste afecţiuni, infertilitatea este eliminată. Există însă şi cazuri în care se constată obstrucţii, malformaţii congenitale sau leziuni fizice ce împiedică trecerea spermatozoizilor din testicule în lichidul seminal. Tratamentul chirurgical poate uneori repara aceste anomalii.

Viaţa sexuală influenţează procreerea
O viaţă sexuală sănătoasă poate fi baza unei viitoare sarcini apărute natural şi fără întârziere. Există şi cazuri în care unul dintre parteneri are o problemă. La bărbaţi poate să apară disfuncţia erectilă (impotenţa) sau ejacularea precoce. Acestea sunt cauze evidente ale infertilităţii masculine. Disfuncţia erectilă are cauze psihologice, cum ar fi: anxietatea, stresul, lipsa aprecierii de sine, precum şi cauze medicale: diabet, hipertensiune arterială, hipercolesteromie sau boli cardiace. În ultimii ani s-a constatat că diagnosticul de impotenţă a fost pus de multe ori bărbaţilor care urmau tratamente cu antidepresive. Cel mai bine este să apelaţi la cabinetele de planning familial atunci când doriţi să vă întemeiaţi o familie şi intenţionaţi să aveţi şi un copil. Se fac seturi complete de analize ambilor parteneri, iar dacă există suspiciuni de infertilitate se pot face teste speciale, ce vor arăta clar care dintre cei doi are probleme, care sunt acelea şi cum pot fi rezolvate.