Main menu

header

de Veronica Zărescu

Imediat ce iese din spital, proaspăta mămică trebuie să ia în calcul şi plimbarea zilnică a bebeluşului. Medicii recomandă ieşirea micuţului după vreo două săptămâni de viaţă, dar nu pentru că ar fi vreo problemă ca nou-născutul să iasă la aer, ci pentru ca mămica să se refacă după naştere.

Apăraţi-l de soarele puternic
O gură de aer proaspăt este binevenită pentru copil chiar din primele zile de când vine pe lume. Trebuie doar să ţineţi cont de anumiţi factori care ar putea să îi facă rău. În primul rând, nu expuneţi bebeluşul la lumina puternică a soarelui! Asta pentru că pielea sa este foarte subţire şi sensibilă, total nepregătită să ţină „piept” razelor solare. Aţi observat poate că bebeluşii ţin ochii închişi în primele zile de viaţă, chiar şi la o lumină cu intensitate scăzută. Cu atât mai mult rău le-ar face soarele puternic, pentru că pleoapele lor sunt încă foarte fragile. Un alt factor extern neplăcut pentru un nou-născut este vântul. Micuţul dumneavoastră se va speria îngrozitor dacă vântul îi va bate direct în faţă, pentru că va avea senzaţia de sufocare.

Evitaţi locurile aglomerate
E în ordine să ieşiţi cu bebeluşul la plimbare în parc, dar încercaţi să evitaţi locurile aglomerate şi închise. Ba mai mult, rugaţi persoanele necunoscute să nu-l atingă pe cel mic. Bebeluşul nu se va îmbolnăvi dacă îl scoateţi afară, dar este posibil să contacteze un virus dacă este atins de o persoană bolnavă. Mai trebuie să ştiţi că nou-născuţii se adaptează mai greu variaţiilor de temperatură, aşa că evitaţi ieşirea din casă pe vreme caniculară. Dacă vremea vă permite, ieşiţi cât mai des cu micuţul în parc. Aerul proaspăt şi lumina naturală vă vor ajuta şi pe dumneavoastră, dar şi pe bebeluş să fiţi mai liniştiţi.