Main menu

header

de Veronica Zărescu

Dermatita de contact reprezintă o inflamare a pielii atunci când intră în contact cu diverse substanţe alergenice, cum ar fi: săpunuri puternice, detergenţi sau alte substanţe chimice. După expunere, pielea poate deveni uscată, roşie, cu bubiţe şi crăpată. Bebeluşii suferă şi mai mult din cauza acestei afecţiuni, pentru că au pielea foarte sensibilă.

Cauzată de produse chimice pentru curăţenie
Deşi această afecţiune nu se poate vindeca peste noapte, există mai multe metode de prevenire. Creşterea numărului de cazuri de dermatită de contact în rândul bebeluşilor din ultimii ani este strâns legată, spun specialiştii, de apariţia numeroaselor substanţe chimice din produsele cosmetice sau pentru curăţenie. Pe lângă aceste cauze, ce pot fi îndepărtate cu uşurinţă, mai există şi dermatitele cauzate de praf sau de polen. Micuţul care a avut o reacţie alergică la nivelul epidermei poate prezenta iritaţii, eczeme, bubiţe sau cruste. Pentru unii dintre bebeluşi, acestea pot provoca mâncărimi.

Clătiţi serios rufele!
Printre cei mai comuni alergeni se numără detergentul de spălat rufe. În general, detergenţii ieftini sunt cei care au în compoziţie chimicale dure, ce pătrund în haine şi pot provoca ulterior iritaţii ale pielii. Încercaţi să folosiţi un detergent pentru piele sensibilă sau unul special pentru bebeluşi, pentru a reduce riscul de alergii. Ca o măsură suplimentară, alegeţi la maşina de spălat un program cu clătire suplimentară. De asemenea, nu uitaţi să spălaţi orice hăinuţă nou cumpărată înainte de a îmbrăca bebeluşul cu ea. Alegeţi întotdeauna materiale naturale, ca bumbacul, şi evitaţi poliesterul.