Main menu

header

de Veronica Zărescu

În ultima perioadă, tulburările de vedere sunt tot mai numeroase la copii. Potrivit datelor statistice ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, mai mult de 161 de milioane de persoane din întreaga lume au deficienţe de vedere, dintre care aproape 37 de milioane sunt oarbe.

Cel mai greu de depistat sunt tulburările de vedere ale copiilor. Aceştia nu se plâng că nu văd bine, de aceea părinţii trebuie să fie foarte atenţi la orice semn ce poate trăda o problemă de vedere. Un prim control se face la naştere, apoi neapărat la vârsta de 3 ani trebuie efectuată o vizită la medicul specialist oftalmolog, pentru a fi descoperite din timp eventualele tulburări.

Ambliopia se poate trata şi după vârsta de 6 ani
Dintre deficienţele de vedere ale copiilor se evidenţiază ambliopia. Aceasta mai este cunoscută şi sub denumirea de „ochiul leneş”, din cauza faptului că unul dintre ochi prezintă dificultăţi de vedere, caz în care există o aliniere incorectă a ochilor. Lipsa stimulilor nervoşi din partea „ochiului leneş” face ca acesta să fie ignorat şi chiar să devină nefuncţional, aparent orb, ca urmare a faptului că ochiul devine dominant. În prezent a apărut o serie de tehnici noi, ce sunt utilizate în cadrul unui centru medical, oferind o şansă copiilor care suferă de ambliopie să îşi îmbunătăţească vederea şi după vârsta de 6 ani. Terapia se bazează pe o gamă largă de aparate care stimulează organele vederii cu semnale luminoase pe diverse lungimi de undă, intensitate şi frecvenţă şi care în combinaţie cu tratamentul medicamentos dau rezultate foarte bune.