Main menu

header

de Veronica Zărescu

- Un accesoriu interesant la îndemâna bebeluşului

Premergătoarele sunt echipamente destinate iniţierii în mers a copiilor între 8 şi 16 luni. Producătorii au încercat să creeze adevărate centre de joacă pentru micuţii curioşi. Astfel, bebeluşii pot pătrunde în fascinanta lume a culorilor şi a sunetelor o dată cu primii paşi.

Cu toate acestea, părerile medicilor sunt împărţite. Unii susţin că premergătorul afectează mersul copilului sau chiar poate determina modificări ale coloanei vertebrale, iar alţii sunt de părere că acest accesoriu stimulează muşchii micuţului şi acordă independenţă bebeluşului. Treptele de reglare a înălţimii centrului de joacă permit adaptarea lui la dimensiunile copilului, iar posibilitatea de rotire la 360 de grade în interiorul cercului acordă mobilitate maximă micuţului la schimbarea sensului de mers. De asemenea, se cunoaşte faptul că peste 2,4% dintre accidentele produse de un material de puericultură sunt legate de utilizarea premergătorului. Astfel că este foarte important să achiziţionaţi un produs conform normelor internaţionale de securitate a copiilor.

Verificaţi-l la cumpărare!
Premergătorul prezintă riscuri din momentul în care părinţii consideră că micuţul, odată aşezat în aparatul său, este ferit de orice pericol. Ei întrerup atunci supravegherea, uitând faptul că aceste centre de joacă permit copilului să se deplaseze într-o manieră imprevizibilă. Efectiv, toate premergătoarele prezintă riscuri de cădere şi de basculare, ce pot provoca leziuni şi contuzii ale craniului şi ale feţei micuţului. De aceea este necesară evitarea utilizării lui pe un teren neregulat sau în apropierea unei scări, a unei pante sau a unui prag de uşă. Aveţi grijă şi la mobilierul din preajma bebeluşului, cum ar fi mese joase, scaune, ferestre deschise, uşa cuptorului înfierbântat sau alte obiecte pe care copilul le poate trage peste el. Pot exista şi defecte din fabricaţie ale premergătorului, care să determine accidente ale copilului la utilizare. Printre acestea se numără:
- fixarea greşită a cadrului;
- margini nefinisate ale elementelor mobile ale platformei de joacă;
- piesele de metal defectuos înşurubate;
- greşita echilibrare a greutăţii premergătorului.
Verificaţi centrul de joacă la achiziţionare să nu prezinte unul dintre aceste defecte sau, dacă le descoperiţi pe parcurs, folosiţi certificatul de garanţie şi cereţi remedierea urgentă a acestora şi chiar înlocuirea produsului.