Main menu

header

de Veronica Zărescu

Pentru a adormi bebeluşul, metoda cea mai la îndemână este adeseori legănarea sa. Este adevărat că micuţul se linişteşte şi se culcă, dar va trebui de fiecare dată să faceţi acest lucru. Va deveni un ritual al copilului pentru a adormi. Veţi constata apoi că de fiecare dată, când îşi caută somnul, juniorul dumneavoastră se leagănă cinci sau zece minute. Să nu vă îngrijoraţi, pentru că acest fenomen este destul de banal şi începe în cele mai multe cazuri înainte de vârsta de 3-4 ani.

Îi conferă siguranţă
Micuţului îi place să se simtă în siguranţă. Se presupune că legănatul îi aminteşte de plutirea uşoară resimţită în pântecul mamei. Fătul pluteşte în lichidul amniotic şi urmăreşte ritmul mişcărilor mamei sale. Această stare determină legănatul şi apoi adormirea, chiar şi în uter. Probabil aţi constatat acest fenomen de când eraţi însărcinată. Abia vă întindeaţi, că bebeluşul dumneavoastră începea să se agite şi să dea din picioruşe, iar când vă mişcaţi mai mult, copilul nu se mai mişca. Asta pentru că adormea în urma mişcărilor de legănare. Înainte de somn, copilul are nevoie să se liniştească. Legănându-se, trăieşte o mişcare regulată şi repetitivă ce îl calmează.

Va dispărea de la sine
Fie că îl legănaţi dumneavoastră, fie că se balansează singur înainte de culcare, această obişnuinţă va dispărea o dată cu creşterea copilului. Dacă observaţi că micuţul se leagănă în timpul zilei, atunci probabil că simte nevoia să fie alintat sau se teme de ceva. Vorbiţi cu el şi întrebaţi-l de ce simte nevoia să facă asta. Oricum nu încercaţi să opriţi acest obicei. Copilul dumneavoastră îl va abandona atunci când nu va mai simţi nevoia. Îşi va găsi alte metode pentru a adormi, adecvate vârstei, cum ar fi cititul.