Main menu

header

de Veronica Zărescu

Integrarea copilului în colectivitate este esenţială pentru dezvoltarea personalităţii sale. De aceea este important să alegeţi momentul optim pentru începerea grădiniţei. Copilul trebuie să cunoască noţiunea de reguli şi să se descurce cât de cât cu mâncatul şi cu igiena personală. Ca să îl ajutaţi să se descurce la grădiniţă, învăţaţi-l câteva noţiuni de bază, cum ar fi:

Obişnuiţi-l să folosească singur toaleta
Odată depăşită această etapă, copilul dumneavoastră se va simţi independent. Nu este deloc uşor, dar cu răbdare este posibil. Dacă mai are mici scăpări, lăsaţi-l cât mai des fără scutece, nu-l necăjiţi şi arătaţi-i că aveţi încredere în el.

Învăţaţi-l să comunice
Pregătiţi din timp copilul cu tot ce înseamnă mersul la grădiniţă. Explicaţi-i că acolo va exista o doamnă educatoare căreia îi va putea zice orice problemă are şi de care trebuie să asculte. Explicaţi-i că va trebui să ceară la toaletă, să spună dacă îi este frig sau cald, să fie atent la activităţi şi să îşi aştepte rândul atunci când vrea să spună ceva.

Refuzul de a merge la „grădi” este firesc
Dacă refuză să mai meargă la grădiniţă, nu renunţaţi doar pentru că micuţul dă înapoi. Este o reacţie firească, având în vedere că acolo nu mai e mama lângă el şi că trebuie să respecte nişte reguli. Cu blândeţe şi răbdare convingeţi-l să meargă în continuare. Dacă este nevoie rugaţi educatoarea să vă lase să participaţi la ore câteva zile, până când micuţul se va acomoda cu noul său regim de viaţă.

Exersaţi cu el bunele maniere la masă
Arătaţi-i cum se folosesc tacâmurile şi poziţia corectă la masă. Amintiţi-i să mestece cu gura închisă, să nu vorbească având gura plină şi să guste mâncarea chiar dacă este convins că nu îi va plăcea.

Împărtăşiţi-i din experienţa voastră
Micuţul va fi încântat să îi povestiţi despre grădiniţa la care aţi fost dumneavoastră. Însoţiţi istorisirile cu întâmplări hazlii, care v-au pus în situaţii jenante, pentru a înţelege că toată lumea a trecut prin aşa ceva. Folosind termeni simpli ajutaţi-l să înţeleagă de ce trebuie să meargă la grădiniţă în loc să stea acasă şi să se joace cu jucăriile sale. Provocaţi-l să vă spună zilnic câte ceva nou învăţat în acea zi la grădiniţă.

Ajutaţi-l să lege prietenii
Întrebaţi-l dacă are vreun coleg sau vreo colegă cu care se înţelege mai bine. Spuneţi-i să se aşeze lângă acel copil şi încurajaţi-l să îl întrebe în fiecare zi câte ceva despre el, pentru a se cunoaşte mai bine.