Main menu

header

de Veronica Zărescu

În numărul trecut al revistei noastre am încercat să vă explicăm rolul antibioticelor şi necesitatea unui astfel de tratament în cazul afecţiunilor grave. Acum vom încerca să vă convingem că lucrul cel mai important ce trebuie respectat în timpul unui tratament cu antibiotice este posologia acestuia. În termeni simpli, doza prescrisă, precum şi intervalul de administrare sunt atent calculate de medicul specialist, iar nerespectarea acestora duce la eşecul tratamentului şi chiar la agravarea bolii.

Respectaţi reţeta prescrisă
Astfel, un medicament prescris de trei ori pe zi timp de zece zile trebuie luat până la capăt chiar dacă simptomele bolii par să dispară de la primele doze. Este doar o reacţie imediată la antibiotic, după care, dacă întrerupeţi tratamentul, microbul va reveni în forţă, mult mai puternic de data aceasta. Acelaşi medicament poate fi prescris în cazul altei afecţiuni în doze mai mici şi doar de două ori pe zi. Aşa că nu vă gândiţi că a greşit medicul. Ştie el ce face, iar dumneavoastră nu trebuie decât să respectaţi întocmai reţeta.

Nu daţi pilule „după ureche”
Chiar dacă micuţul a avut otită în urmă cu trei luni şi v-au mai rămas antibiotice, nu i le administraţi şi a doua oară, chiar dacă este vorba despre aceeaşi afecţiune. Mergeţi cu copilul la medic. Poate că este vorba despre o altă afecţiune de data asta, iar otita este doar o complicaţie a ei. La fel şi cu sfatul altor mămici sau bunici care vă spun că şi copilul lor a avut otită şi că l-au tratat cu antibioticul X. Nu este valabil acelaşi antibiotic, în aceleaşi doze şi la aceleaşi intervale pentru persoane diferite! Tratamentul este personalizat, în funcţie de greutatea copilului sau de sensibilităţile şi afecţiunile precedente, dar şi de gravitatea bolii. În numărul viitor al revistei noastre vom insista asupra atitudinii părinţilor faţă de antibiotice şi vă vom prezenta căile de administrare a tratamentelor. (va urma)