Main menu

header

de Veronica Zărescu

Din ce în ce mai mulţi părinţi cer medicului de familie tratament cu antibiotic pentru micuţul care are nasul înfundat sau care  tuşeşte puţin. Este adevărat că medicul nu poate fi obligat să acorde reţeta, dar ştie că, dacă nu o va face, va pierde un pacient de pe listă.

Lăsaţi medicul să aplice tratamentul adecvat
În prezent, este o adevărată luptă a medicilor de familie pentru a racola cât mai mulţi pacienţi ca să poată „supravieţui” cu un cabinet de sine stătător. Aşa că, de fapt, părinţii greşesc. În numerele trecute v-am menţionat faptul că un antibiotic acordat greşit nu face decât să slăbească imunitatea copilului, în niciun caz să vindece. În plus, v-am prezentat şi cazurile în care ar fi nevoie de un tratament cu antibiotic pentru vindecare. Concluziile le trageţi dumneavoastră, noi doar vă recomandăm să lăsaţi medicul să îşi folosească experienţa şi să decidă singur tratamentul potrivit pentru copil.

Injecţiile, mai eficiente
O metodă din ce în ce mai preferată de medici este tratamentul injectabil. Nu vă imaginaţi că micuţul dumneavoastră ar trebui să suporte zeci de înţepături în câteva zile. Este vorba despre aplicarea unei branule la mână pentru copiii mai măricei sau la picior pentru bebeluşi. Acest dispozitiv este format dintr-o parte exterioară din plastic şi dintr-un tubuleţ fin din cauciuc introdus în venă cu ajutorul unei seringi, menit să permită introducerea antibioticului în organism fără o nouă înţepătură. Este mult mai eficient acest tratament, pentru că antibioticul este absorbit imediat în organism, fără să treacă prin tubul digestiv, ca în cazul unui tratament pe cale orală. Întreaga procedură de aplicare a branulei trebuie făcută la spital, de un cadru medical specializat. Pe durata tratamentului, copilul fie rămâne internat, fie este adus la ora la care trebuie injectat antibioticul.