Main menu

header

de Veronica Zărescu

Copiii îşi doresc reguli care să impună limite, chiar dacă nu sunt întotdeauna de acord cu ele. Acestea reduc starea de tensiune din viaţa lor, deoarece în lipsa lor tind să devină haotici. Încă de la naştere, copiii experimentează. Pe măsură ce trece timpul, acumulează tot mai multe informaţii, iar regulile sunt cele care îi orientează în evoluţia lor. Chiar dacă tendinţa este să le încalce, vor şti ce şi unde au greşit.

Nevoia de echilibru şi de armonie
Crescând într-o familie echilibrată, unde se simt în siguranţă, şi dezvoltarea lor va fi una armonioasă. În viaţa de adult vor şti ce să ceară şi ce să ofere într-o relaţie. Copiii care cresc şi trăiesc în familii dezechilibrate (violenţe, părinţi alcoolici), ca adulţi vor avea aceleaşi comportamente. Atenţia primită din partea părinţilor este esenţială, deoarece aceasta va susţine dezvoltarea comunicării între părinţi şi copii. De cele mai multe ori, micuţii sunt „trimişi la plimbare” din diverse motive: părinţii sunt obosiţi, nu au chef de vorbă, sunt preocupaţi cu grijile cotidiene sau stresaţi din cauza serviciului. Copiii nu au de unde să ştie ce este în sufletul părinţilor, deoarece aceştia nu le împărtăşesc acestora o frântură din existenţa lor. Ei se bucură de prezenţa părinţilor, iar dorinţa lor de a comunica însă cu aceştia se izbeşte de un zid. Astfel, copiii se îndepărtează şi îşi caută sprijinul şi atenţia în altă parte (prieteni, găşti etc.).

Respectă şi vei fi respectat!
Cu toţii am auzit vorba din bătrâni: „Ce ţie nu îţi place, altuia nu-i face!”. Extrapolând, putem spune că aşa cum un adult îşi doreşte să fie respectat şi copiii vor acelaşi lucru, indiferent de vârstă. Spaţiul nu-mi permite să dezvolt mai mult, dar concluzia este următoarea: copiii au nevoie de noi să-i iubim, să-i susţinem, să-i îndrumăm, să le acordăm atenţie. Numai aşa putem avea pretenţii de la ei când vor fi adulţi.