Main menu

header

de Veronica Zărescu

Există multe familii unde conflictele sunt la ordinea zilei. Cauzele ce duc la apariţia acestora sunt diverse, cum ar fi lipsa de comunicare, de respect sau de afecţiune dintre părinţi. Din păcate, la mijloc sunt copiii, care suferă de fiecare dată când părinţii nu se înţeleg, considerându-se de cele mai multe ori vinovaţi de neînţelegerile dintre ei.

Se ajunge treptat la tentative de suicid
Este uşor de înţeles de ce apar apoi, pe nesimţite, problemele în viaţa micuţilor. Încep să aibă gânduri negative, de genul „dacă eu nu aş exista, ei nu s-ar certa” sau tulburări de comportament. Uneori devin agresivi, abandonează şcoala, intră în diverse găşti unde se simt acceptaţi şi apreciaţi. Am cunoscut un caz de acest gen, al unei adolescente de 14 ani, care a comis o tentativă de suicid din cauza părinţilor. Discuţiile dintre aceştia porneau de la copil, deoarece fiecare avea altă părere şi alte cerinţe de la fetiţă. Din cauza certurilor repetate ale părinţilor, a agresiunilor fizice şi verbale, a lipsei de respect şi de responsabilitate, adolescenta a hotărât ca la o vârstă atât de fragedă să-şi pună capăt zilelor, pentru că nu mai dorea să trăiască în acea familie unde nu existau înţelegere, dragoste, respect şi linişte.

14 ani, vârsta critică
Vârsta de 14 ani este critică în viaţa fiecărui adolescent, pentru că atunci toţi se cred atotcunoscători, îşi doresc independenţă şi respect. Pe scurt, vor să fie trataţi ca nişte adulţi, deoarece „sunt mari”. Perioada adolescenţei este una de căutări, de întrebări, de formare a personalităţii. De unde să ştie ce-şi doresc dacă nu au de unde învăţa? Copilul este oglinda părinţilor, de aceea este suficient să-l vezi pe adolescent sau chiar pe micuţul de vârstă fragedă pentru a-ţi da seama cum sunt părinţii.