Main menu

header

de Veronica Zărescu

Probabil vă întrebaţi ce semnifică „limbajul iubirii” şi intuiţi importanţa modului de comunicare a sentimentelor, de a oferi dragoste puiului de om căruia i-aţi dat viaţă şi de a-i înţelege manifestările proprii de iubire.Poate nu v-aţi dat seama, dar copiii reacţionează diferenţiat, în funcţie de gesturile, de reacţiile şi de felul în care sunt trataţi. „Vorbindu-i copilului dumneavoastră în propriul său limbaj de iubire, îi puteţi umple rezervorul emoţional cu dragoste” (Gary Chapman, Ross Campbell)

Oferiţi-le celor mici ceea ce-şi doresc din punct de vedere afectiv
Atât timp cât copiii se vor simţi iubiţi, vor fi mult mai receptivi la educaţia primită decât cei care au „rezervorul” gol. În urma studiilor s-a ajuns la concluzia că există cinci limbaje de iubire a copiilor. Sunt micuţi care se simt iubiţi dacă sunt mângâiaţi, alţii dacă primesc cuvinte de încurajare, o parte dintre ei îşi doreşte să i se acorde timp, iar o altă parte preferă darurile sau serviciile primite de la părinţi. Oferindu-le ceea ce-şi doresc din punct de vedere afectiv, îi veţi învăţa să ştie ce şi cum să ofere, la rândul lor, dragoste persoanelor cu care vor intra în contact în viaţa de adult. Dacă doriţi să aveţi o relaţie frumoasă cu copiii dumneavoastră, va trebui să vă acordaţi timp pentru a descoperi care este limbajul sau care sunt limbajele de iubire ale acestora. Nu vă temeţi să vă iubiţi copiii şi să le şi arătaţi acest lucru prin mângâieri, încurajări, timp sau daruri (oricât de mici ar fi)!
Iubiţi-vă copiii necondiţionat şi uzaţi de toate limbajele de iubire în relaţia cu aceştia, astfel se vor simţi motivaţi să ia parte la ceea ce veţi întreprinde alături de ei!