Main menu

header

de Veronica Zărescu

După cum promiteam în numărul trecut al revistei, revenim cu informarea cu privire la vaccinurile obligatorii şi cele opţionale pe care le poate administra medicul de familie copiilor dumneavoastră.

Vaccinul DTP
Un vaccin obligatoriu este DTP-ul, având rolul de a imuniza organismul faţă de trei boli infecţioase: difteria, tetanosul şi tusea convulsivă. Toate cele trei afecţiuni pot genera complicaţii ce pot duce chiar la decesul persoanei respective. De exemplu, tetanosul se poate face în urma unei tăieturi sau înţepături cu un obiect ruginit. Se manifestă prin contracţii musculare generalizate şi se poate ajunge la deces prin sufocare. Difteria se poate lua prin aer şi poate prezenta complicaţii cum ar fi angina, iar tusea convulsivă poate declanşa encefalita, o boală mortală.
În prezent, în urma programului naţional de vaccinări, nu mai există decât cazuri izolate, în zonele în care nu există asistenţă medicală sau la copiii care nu au fost imunizaţi. DTP-ul se administrează în trei doze: la 2, 4 şi respectiv 6 luni. Ulterior se face o revaccinare la 1 an şi una la 2 ani şi 6 luni. Este gratuit şi se face în treimea medie a coapsei. Poate prezenta reacţii adverse în primele 24 de ore, cum ar fi: febră, stare generală modificată, iar local, roşeaţă şi durere. Specialiştii ne asigură că eficienţa DTP-ului este maximă şi nu prezintă efecte secundare.

Inoculări opţionale
Există o serie de vaccinuri, apărute şi pe piaţa românească în ultimii ani, ce asigură imunizarea copilului faţă de boli considerate mai puţin grave. Acestea se fac numai la solicitarea părinţilor şi nu sunt suportate financiar de sistemul asigurărilor de sănătate. Printre acestea se numără: varilrix, havrix, rotarix şi prevenar. Le vom lua pe rând şi vă vom explica fiecare boală ce poate fi imunizată cu ajutorul acestor vaccinuri, pentru a decide ce este mai bine pentru micuţul dumneavoastră. Costul unui asemenea vaccin este între 200 şi 300 RON, se găseşte în farmacii, şi este posibil să aveţi nevoie de două sau chiar de trei doze pentru o imunizare eficientă.

Protecţie contra varicelei
Varicela sau vărsatul de vânt este o boală infecţioasă cu erupţie cutanată. Apar nişte bubiţe mici pe tot corpul, care la început supurează, iar ulterior fac cruste, se usucă şi trec de la sine. În tot acest timp, bubiţele provoacă mâncărime copilului, iar dacă micuţul se scarpină poate să rămână cu cicatrice toată viaţa. Perioada de incubaţie a bolii este de 14 zile, după care juniorul trebuie izolat la domiciliu între şapte şi 14 zile. Pentru calmarea mâncărimii, se poate administra pe cale orală un antihistaminic, dar şi aplicarea locală a unei mixturi mentolate. Vaccinul se face intramuscular, după vârsta de 18 luni, iar după imunizare poate să apară un sindrom febril, combătut prin administrarea unui antitermic. Nu pierdeţi numărul viitor al revistei noastre, pentru a afla ce avantaje oferă celelalte vaccinuri opţionale micuţului dumneavoastră. (va urma)