Main menu

header

de Veronica Zărescu

Revenim în acest articol, aşa cum promiteam în numerele precedente, cu informarea cu privire la vaccinurile obligatorii şi cu cele opţionale pe care le poate administra medicul de familie copiilor dumneavoastră.

Havrix îi apără de hepatita A
Vaccinul Havrix protejează copiii faţă de hepatita de tip A, prin inducerea de anticorpi anti-VHA specifici. Acesta face parte dintre imunizările ce nu sunt incluse în programul naţional de vaccinări gratuite, dar care i-ar scuti pe ştrengari de multe neplăceri cauzate de bolile copilăriei. Preţul unui vaccin este de aproximativ 100 de lei. Cu toate că este destul de scump, vaccinul asigură protecţia micuţului faţă de virusul hepatic de tip A. În principiu, boala este uşoară, dar există şi un procent de risc de până la 5%, în care copilul poate ajunge la comă hepatică. Vaccinul se face intramuscular în picior, dacă este vorba despre un copil mic, şi în mână după vârsta de 7 ani. Imunizarea se poate face la cerere începând cu vârsta de 18 luni şi constă în două doze de vaccin la un interval de şase luni.

Atenţie la alimentaţie!
Hepatita A este o afecţiune a ficatului cauzată, în principal, de o igienă necorespunzătoare (mâini murdare). Boala este infecţioasă de grup A, cu declarare la medicul de familie şi cu internare obligatorie de la 14 până la 21 de zile. Are o perioadă de incubaţie de 45 de zile, timp în care virusul nu se transmite. Este singura formă de hepatită ce nu se cronicizează. Presupune un regim alimentar strict în primele şase luni şi unul mai permisiv în următoarea jumătate de an. Este recomandat ca micuţul să nu facă efort fizic o perioadă după vindecare.

Rotarix, împotriva gastroenteritelor
Rotarix este indicat pentru imunizarea activă a sugarilor începând de la vârsta de 6 săptămâni, pentru prevenirea gastroenteritelor produse de infecţia cu rotavirus. Gastroenterita este o inflamaţie a stomacului şi a intestinului, ce se manifestă prin tulburări digestive, cum ar fi: greţuri, vărsături, crampe abdominale şi diaree. În majoritatea cazurilor, este o afecţiune de scurtă durată, simptomele dispărând în trei zile. (va urma)