Main menu

header

de Veronica Zărescu

La munte, la ţară sau la oraş, cu mic, cu mare ne bucurăm de fulgii de nea, ieşim la derdeluş şi facem oameni de zăpadă. Cine se gândeşte în aceste momente la ce capcane periculoase ne pândesc?!

Degerăturile pot fi evitate
Frigul îi afectează deopotrivă pe cei mari, cât şi pe cei mici, iar  expunerea îndelungată la temperaturi cu valori negative poate avea urmări grave. Degerăturile (mai ales la degete, nas, urechi, bărbie) apar atunci când există un cumul de factori favorizanţi (frig, umiditate, curenţi de aer rece) şi atunci când copilul stă mai mult timp în acest mediu. Un pic de atenţie şi câteva sfaturi utile din partea noastră vă pot feri de astfel de probleme:
- nu lăsaţi copilul ore în şir afară la joacă dacă temperatura este foarte scăzută;
- încălţămintea să fie lejeră şi călduroasă (nu îi luaţi ghete strânse pe picior, pentru că vor îngreuna circulaţia sângelui);
- ciorapii trebuie să fie groşi şi lejeri pe picior;
- mănuşile ideale sunt cele un pic lărguţe, cu un singur deget;
- folosiţi o cremă protectoare cu hidrocortizon, pentru faţă;
- puneţi-i un fular care să îi acopere bărbia şi nasul.

Primele măsuri de ajutor
În caz de degerături, trebuie să ştiţi care sunt primele măsuri de prim-ajutor pe care trebuie să le adoptaţi dacă este cazul. În primul rând, copilul este adus la căldură treptat. Se creşte progresiv temperatura din cameră, până când micuţul îşi revine la normal. Dacă apar dureri, atunci se administrează sedative şi antialgice, se merge urgent la spital. Ulterior, specialistul poate recomanda un tratament cu antibiotice, pentru a evita suprainfectarea zonei degerate.