Main menu

header

   Deşi au susţinut ani buni că a doua naştere trebuie să fie tot prin operaţie de cezariană, medicii şi-au schimbat părerea în ultimii ani şi susţin că femeia poate naşte normal chiar dacă primul copil a fost adus pe lume prin intervenţie chirurgicală. Oricum, recomandarea pentru modul în care va naşte femeia poate fi făcută abia în trimestrul final al sarcinii. Doctorul va lua o decizie în funcţie de gradul de vindecare a cicatricei, greutatea şi poziţia fătului şi alţi factori ce pot apărea între timp.

Ruptura uterină, un risc minim
     Există un singur risc major asociat şi anume ruptura uterină. Aceasta este o complicaţie rară, cu un risc de apariţie de 1%. Acest procent este şi mai mic în cazul în care prima cezariană a fost realizată printr-o tăietură mică. Dacă optaţi pentru o naştere normală asiguraţi-vă că spitalul în care veţi naşte este dotat tehnic pentru a face faţă unei urgenţe în cazul în care veţi fi acea persoană din cele 100 care dezvoltă o ruptură uterină în timpul travaliului. De asemenea, medicul trebuie să fie pregătit să facă o cezariană de urgenţă, întrucât, în momentul în care uterul începe să se rupă, copilul trebuie scos imediat, altfel el poate suferi complicaţii la nivelul creierului sau chiar poate muri. 

Pentru femeile peste 40 de ani, cezaratomia este cea mai bună soluţie
     Utilizarea forcepsului, de exemplu, pentru a induce travaliul poate creşte şansele pentru o ruptură uterină. La fel şi un travaliu prelungit sau o dilatare insuficientă a femeii gravide. Poziţia incorectă a copilului ar putea să determine, de asemenea, ruperea uterului. În cazul în care cicatricea s-a vindecat bine, iar bebeluşul nu este foarte mare şi poate trece prin canalul vaginal relativ uşor, doctorul vă va întreba dacă doriţi o naştere vaginală.

    Iată ce trebuie să ştiţi înainte să hotărâţi: 
- între 60% şi 80% dintre femeile care aleg să nască natural după o cezariană o vor duce la bun sfârşit în condiţii normale; 
- nu trebuie neapărat să alegeţi o naştere vaginală dacă nu vă doriţi mai mult de doi sau chiar trei copii; 
- dacă aveţi mai mult de 40 de ani este indicat să optaţi pentru încă o cezaratomie (cezariană) la cea de-a doua sarcină.
Veronica Zărescu