Main menu

header

de Veronica Zărescu

Fumul inspirat de persoanele aflate în preajma celor care îl produc conţine peste 250 de substanţe chimice despre care s-a demonstrat că sunt toxice sau cancerigene, cum ar fi azotatul de arseniu (arsenic ammonia) sau acidul cianhidric. Mai grav, concentraţiile multora dintre aceste substanţe chimice sunt mai ridicate în cazul fumului inhalat de fumătorii pasivi decât al celui inhalat de fumătorii propriu-zişi.

Provoacă infecţii, astm şi simptome supărătoare
Atunci când cei mici se află în preajma cuiva care fumează, ei inspiră atât fumul expirat de fumător (numit fum principal), cât şi pe cel provenit de la ţigara aprinsă, de la trabuc sau de la pipă (numit fum secundar). La copii, aceste substanţe nocive din fumul de ţigară pot avea urmări grave pe viitor, deoarece plămânii lor sunt încă în plină dezvoltare. Astfel, fumatul pasiv expune copiii unor riscuri grave, cum ar fi: infecţii respiratorii (bronşită şi pneumonie), care pot duce la internarea micuţilor în spital, infecţii ale urechii medii, care pot necesita drenarea chirurgicală în cazul în care acestea devin frecvente sau greu de tratat, astm, întârzierea dezvoltării plămânilor şi unele simptome respiratorii, precum tusea, care pot îngreuna mişcarea şi activitatea fizică.

Fumul persistă în aer câteva ore
Dacă fumaţi şi aveţi copii sau aşteptaţi sosirea pe lume a unui bebeluş, prin renunţarea la fumat veţi evita expunerea sa la substanţele chimice toxice. În plus, studiile au demonstrat că părinţii care continuă să fumeze sau permit altora să o facă în jurul micuţilor lor nu fac decât să le deschidă şi copiilor calea către fumat. Statisticile arată că 90% dintre noii fumători sunt copii şi adolescenţii. În cazul în care nu reuşiţi să vă lăsaţi definitiv de acest obicei, măcar ţineţi cont de următoarele sfaturi:
- nu fumaţi în timpul sarcinii sau în preajma copiilor;
- întotdeauna expiraţi fumul în sus, departe de micuţi şi de femeile însărcinate. Fumul persistă în aer câteva ore după ce au fost stinse ţigările;
- nu fumaţi în maşină cu cei mici alături. Faptul că expiraţi fumul pe geam are un efect prea mic din punct de vedere al expunerii copiilor la tutun;
- duceţi micuţii numai în locuri în care nu se fumează, fie că este vorba despre şcoală, grădiniţă, restaurant, firme, magazine sau locuinţele prietenilor.