Main menu

header

   Oferiţi copiilor dumneavoastră şansa de a alege în viaţă dacă doresc sau nu să inhaleze fum de ţigară. Chiar dacă nu suflaţi fumul spre copil, faptul că micuţul se află în aceeaşi încăpere îl expune multor riscuri. Aflaţi în preajma unui fumător, micuţii inspiră atât fumul expirat de a­cesta (numit fum princi­pal), cât şi cel provenit de la ţigara aprin­să, tra­buc sau pipă (nu­mit fum secundar). 

   Peste 250 de substanţe chimice toxice inhalate de micuţii nevinovaţi Fumul inspirat de fumătorii pasivi conţine peste 250 de substanţe chimice despre care s-a demonstrat că sunt toxice sau cancerigene, de la azotatul de arseniu la acid cianhidric. Mai grav, concentraţiile multora dintre aceste substanţe chimice sunt mai ridicate în cazul fumului inhalat de fumătorii pasivi decât al celui inhalat de persoana care fumează. În cazul copiilor, ai căror plămâni sunt încă în dezvoltare, efectele pot fi dezastruoase. 


     Fumatul pasiv expune copiii unor riscuri grave, cum sunt:
- infecţiile respiratorii (ca bronşita sau pneumonia), ce pot duce la internarea lor în spital; 
- infecţii ale urechii medii, ce pot necesita drenarea chirurgicală în cazul în care apar forme grave; 
- astm; 
- întârzierea dezvoltării plămânilor; 
- simptome respiratorii precum tusea, ce poate îngreuna mişcarea şi activitatea fizică.

Limitaţi expunerea prichindeilor la fum
În timp ce luptaţi să renunţaţi la tutun este absolut necesar să limitaţi expunerea copilului dumneavoastră la fumul de ţigară:
- nu fumaţi în timpul sarcinii sau în preajma copiilor; 
- întotdeauna expiraţi fumul în sus, departe de copii şi de femeile însărcinate. Fumul persistă în aer ore întregi după ce au fost stinse ţigările;
- nu fumaţi în maşină cu copiii. Faptul că expiraţi fumul pe geamul maşinii are un efect prea mic din punctul de vedere al expunerii micuţilor la fumul de tutun; 
- căutaţi să duceţi copiii numai în locuri în care nu se fumează, cum ar fi: şcoală, grădiniţă, locuri de joacă, magazine sau locuinţele prietenilor.

Veronica Zărescu