Main menu

header

de Veronica Zărescu

Şcoala presupune un program încărcat şi strict, pregătiri de pe o zi pe alta şi mult curaj pentru saltul către lumea celor mari. Copilul are nevoie de o perioadă de acomodare, mai ales în clasele primare. Fiecare an este ceva nou, mai greu, şi necesită eforturi din partea elevului. Părinţii trebuie să înţeleagă că este necesară implicarea lor atât fizică (pentru pregătiri), cât şi psihică (încurajarea şi susţinerea celor mici). Ideal ar fi ca elevul să îşi facă ghiozdanul, să se îmbrace în uniformă şi să plece singur la şcoală. Din păcate, aşa ceva se întâmplă numai în filme sau la o vârstă mai mare, peste 11-12 ani.

Trezirea de dimineaţă
Pentru unii, cel mai greu este să se trezească de dimineaţă. Ca să fie mai uşor, ingredientele pentru sandviş trebuie pregătite de seara, la fel şi uniforma şi ghiozdanul. Cel mai bine ar fi să evitaţi agitaţia matinală şi să păstraţi o atmosferă calmă şi veselă, chiar dacă sunteţi presaţi.
Luaţi în calcul şi timpul pentru drum, ca să nu fie stresat şcolarul că va intra în clasă după doamna învăţătoare. Pentru păstrarea bunei dispoziţii se recomandă să întreţineţi conversaţii plăcute şi să evitaţi mustrările. La ieşirea pe uşă verificaţi bagajul dumneavoastră şi pe cel al copilului.

Sosirea la poartă
În urmă cu 20 de ani, sosirea la şcoală era reprezentată de imaginea unui părinte sau a bunicii de mână cu copilul, luându-şi rămas bun în curtea şcolii. În zilele noastre, sosirea la şcoală este înfăţişată de o paradă de maşini de lux, care merg bară la bară pe străduţa şcolii, iar cei care ajung în faţa porţii opresc în mijlocul străzii, aşteaptă să coboare copilul şi să intre pe poartă. Cei mai norocoşi sau mai vrednici găsesc chiar şi un loc de parcare (pe trotuar sau pe locul altuia) şi îşi pot însoţi copilul până în curtea şcolii, făcând slalom printre maşini şi oameni.
Odată cursa încheiată, elevul poate intra liniştit la ore, iar părintele poate pleca, stresat, la serviciu.
În numărul viitor vom aborda momentul ieşirii de la şcoală şi vă vom spune cum ar trebui să decurgă programul unui elev după terminarea orelor de curs şi care este ora de culcare potrivită.