Main menu

header

de Veronica Zărescu

Iarna este anotimpul preferat al multora dintre noi, pentru farmecul Sărbătorilor, al cadourilor şi al zăpezii. Cu mic, cu mare aşteptăm în fiecare an primii fulgi de nea sau plecăm în căutarea lor în zone de munte, pentru a ne bucura de jocurile sau de sporturile de iarnă. Schi, snowboard, patinaj sau săniuş, toate ne aduc distracţie şi voie bună.

Sport şi distracţie
O tabără este întotdeauna binevenită dacă cel mic şi-o doreşte şi dacă părinţii îşi permit să plătească. Chiar dacă mergeţi în familie la schi sau la săniuş, tabăra înseamnă cu totul altceva. Copilul se află, oarecum, pe cont propriu, adică trebuie să fie responsabil şi descurcăreţ şi, în acelaşi timp, se află în compania colegilor şi a prietenilor de vârsta sa. Cel mai des întâlnite în acest sezon sunt taberele la schi şi la snowboard. Dacă cel mic nu a mai schiat sau dacă nu are echipament pentru acest sport nu trebuie să vă faceţi griji. Taxa pentru tabără include atât echipament complet, cât şi instructori specializaţi pentru copiii. În ceea ce priveşte vârsta copilului, nu există o limită minimă de participare. Se presupune că din momentul în care copilul vorbeşte, îşi face nevoile la toaletă şi poate sta câteva zile fără părinţi, atunci este apt pentru tabără. Referitor la schi sau la snowboard, veţi întâlni aceleaşi recomandări. Ba mai mult, se pare că cei mici, de 3-4 ani, se descurcă uneori mai bine chiar decât cei peste 8-10 ani.

Pregătiri pentru călătorie
De cele mai multe ori, taberele se organizează la şcoala sau la grădiniţa la care merge copilul. Astfel că părinţii vor primi o listă cu cele necesare pentru drum, modalităţi de plată şi acte medicale. În principiu, veţi avea nevoie de un aviz pentru copil, în care să fie specificat dacă este sau nu apt fizic şi psihic pentru sport, precum şi alte informaţii medicale despre copil (eventuale alergii alimentare, afecţiuni cronice etc.). Bagajul trebuie să conţină şi o trusă de medicamente (pentru febră, tuse sau iritaţii ale pielii).

Nenumărate atracţii
În cazul taberelor sportive, programul include, de regulă, două reprize de antrenament a câte trei-patru ore fiecare, una dimineaţa, iar cealaltă după masă şi somnul de prânz. Serile sunt pline de surprize, cum ar fi bal mascat, foc de tabără, petrecere în pijamale, discotecă, săniuş sau patinaj nocturn. Preţul unei tabere de cinci zile variază între 1.200 şi 1.800 de lei de copil. Există situaţii în care unul dintre părinţi sau bunici îl pot însoţi, şi atunci se va plăti o taxă suplimentară. În acest preţ intră cazarea, mâncarea, transportul, echipamentul de schi sau de snowboard, instructorii şi orele de antrenament. Separat va trebui să îi daţi copilului aproximativ 150-200 de lei pentru transportul pe cablu (urcatul pârtiei cu baby schi-ul) şi ceva bani de buzunar.