Main menu

header

de Claudia Tarţa

Aşa cum am mai scris şi în alte articole, adolescenţa este perioada marilor schimbări, a transformărilor şi a modelării personalităţii fiecărui om. În acest moment, tânărul se crede stăpân pe propriile forţe şi crede că nu mai are nevoie de sprijinul şi de sfaturile familiei. De multe ori, adolescenţii iau decizii pripite şi renunţă la şcoală sau încep relaţii amoroase, care, în timp, nu le oferă ceea ce au sperat la început.

Momentul greşelilor ce pot modifica radical viaţa
Acest articol îl scriu cu gândul la o adolescentă de 17 ani, pe care am cunoscut-o recent şi care are, deja, un copil de 5 luni. În acest moment încearcă să iasă dintr-o relaţie nereuşită şi să-şi pună ordine în viaţă fără niciun ajutor. În urmă cu un an a decis să plece de acasă împreună cu un băiat, alături de care credea că şi-a găsit fericirea. Această decizie a costat-o atât relaţia cu familia, care i-a întors spatele, cât şi cu şcoala, deoarece a fost obligată să renunţe la cursuri. Este adevărat că se află în această situaţie numai din vina sa, pentru că nu a ţinut cont de părerea părinţilor şi a fraţilor săi, dar nici aceştia nu au încercat să o oprească să plece de acasă. Părinţii ei au divorţat în urmă cu opt ani, tatăl are relaţia sa şi i-a întors spatele foarte uşor, iar mama este plecată undeva în străinătate, nu se ştie exact unde şi ce face.

Ajutorul părinţilor, deosebit de important
Legat de situaţia fetei, mama a sfătuit-o doar să nu renunţe la şcoală, nu şi cum să procedeze în relaţia cu băiatul respectiv sau cum să se protejeze să nu rămână însărcinată. Abandonată de părinţi, adolescenta a crezut că va găsi iubire şi înţelegere în braţele tânărului, alături de care credea că îşi va petrece restul vieţii. Dar nu a fost aşa. Din relaţia lor a apărut un copil, şi lucrurile s-au complicat.
Totuşi, în viaţa sa se zăreşte o rază de soare, deoarece una dintre surori doreşte să o ajute. În acest caz, părinţii sunt vinovaţi, pentru că ei trebuiau să-i fie alături, să o înveţe cum să procedeze corect şi să o ajute să-şi aleagă drumul în viaţă. Acum, adolescenta a adus pe lume un suflet nevinovat, pentru care va fi răspunzătoare să-l crească şi să-l îngrijească tot restul vieţii.