Main menu

header

de Veronica Zărescu

Părinţii copiilor mofturoşi trec zilnic printr-un coşmar - ei îşi folosesc imaginaţia şi puterea de convingere ca să le asigure micuţilor necesarul de vitamine şi de nutrienţi pentru o viaţă sănătoasă. Sunt multe metode pentru a convinge copilul să mănânce un anumit fel de mâncare, dar totul depinde de personalitatea ştrengarului. În acest sens, vă dăm câteva sfaturi menite să stimuleze apetitul copiilor dumneavoastră.

Trei mese pe zi şi două gustări
Decoraţi masa şi aranjaţi amuzant mâncarea în farfurie. Oricine poate spune că, uneori, pofta vine mâncând, aşa că trebuie să convingeţi copilul să guste ce i-aţi pregătit. Alegeţi momentul potrivit pentru masă. Copilul trebuie să aibă trei mese pe zi şi două gustări, zilnic, la aceleaşi ore. Astfel, organismul se va obişnui şi va funcţiona eficient. Dacă nu este ora mesei sau dacă cel mic este prea obosit, riscaţi să nu mănânce, deşi îi place mâncarea. La fel se va întâmpla şi dacă este distras în vreun fel de altceva, cum ar fi televizorul sau sosirea unor musafiri.

Nu îl forţaţi pe cel mic să mănânce
Nutriţioniştii sunt de părere că niciun copil nu moare de foame şi că cel mic va mânca instinctiv atât cât are nevoie. Dacă analizele copilului vor ieşi bune, este suficient atât cât mănâncă. Asta nu înseamnă că trebuie să îi daţi numai alimente nesănătoase, pentru că pe alea le vrea. Menţineţi un meniu echilibrat, dar fără să îl forţaţi şi să insistaţi să mănânce mult. Este greşit să îi daţi vitamine fără recomandare medicală, pentru că îi puteţi dezechilibra metabolismul.

Folosiţi puterea exemplului
Încercaţi din nou alimentul respins. Gustul copilului se poate schimba de la o zi la alta, aşa că, dacă azi nu mănâncă portocale, nu renunţaţi să îi mai daţi vreodată. Încercaţi periodic acest fruct şi folosiţi puterea exemplului. Adică arătaţi-i că dumneavoastră mâncaţi sau că fratele său adoră portocala şi convingeţi-l să o guste din nou. În acest sens, un rol decisiv îl are grădiniţa, unde îi vede pe ceilalţi mâncând.