Main menu

header

de Claudia Tarţa

Sunt numeroase cazurile în care copiii devin victime ale agresiunilor fizice şi psihice din partea adulţilor. Întrebarea pe care mi-o pun de fiecare dată este: „Ce simte un adult când loveşte cu bestialitate un copil mic, lipsit de apărare?”. Cred că aceasta este singura modalitate de a se face auzit, înţeles sau este singurul moment în care poate demonstra cuiva cât este de important, puternic şi dominant în relaţia cu copilul - eliberând astfel toate frustrările acumulate.

Bătaia NU e „ruptă din Rai”!
Zilnic mă confrunt cu această problemă a violenţei revărsate asupra copiilor. Unii justifică acest comportament apelând la o vorbă veche - „Bătaia e ruptă din Rai”, dar cred că nu îndeamnă la bătaia copilului cu bestialitate şi la terorizare. Personal, nu sunt de acord cu această zicală, deoarece părinţii pot recurge şi la alte modalităţi de a „stăpâni copilul” prin metode nonagresive. De unde vine atâta agresivitate, răutate, lipsa dorinţei de a comunica şi de a încerca să se ajungă la un numitor comun cu un copil care are nevoie de un model, nu de teroare şi de bestialitate?!

Cereţi numai atât cât puteţi oferi
Este uimitor să vezi cum animalele îşi iubesc puiii, îi protejează, îi învaţă cum să se descurce mai departe şi este şocant să observi că speciei umane îi lipsesc aceste instincte. Nu este suficient ca părinţii să-şi repete că-şi iubesc copilul, ci trebuie să o demonstreze cumva, să-l facă să simtă acest lucru, nu să-l bată, să-l respingă sau să-l jignească în orice moment. „Nu mă ascultă, nu vedeţi?”, „I-am spus să stea aici şi nu vrea, normal că mă enervează!” şi suita poate continua...
De ce nu ascultă copiii? Dar părinţii îi ascultă ca să le ceară aşa ceva? Îi respectă? Îşi cer scuze când greşesc? Îi iubesc necondiţionat? Răspunsul în mare parte din cazuri este nu.
Şi dacă nu le oferiţi nimic, ce ar putea să ofere copiii înapoi decât acelaşi comportament pe care sunt obligaţi să-l primească fără a avea niciun drept. „Semeni ceea ce culegi” - aşa se întâmplă şi în această relaţie. Nu puteţi cere altceva decât oferiţi.