Main menu

header

de Claudia Tarţa

Scriu acest articol cu gândul la o familie cunoscută, care, din cauza veniturilor foarte mici şi a datoriilor foarte mari, nu-şi poate permite să ofere copiilor o vacanţă aşa cum ar trebui sau aşa cum şi-ar dori aceştia. Din păcate, sunt multe familii în aceeaşi situaţie, care nu-şi permit să plece în concediu, să-şi trimită copiii în tabere sau să le plătească participarea la diverse cursuri de vară sau activităţi sportive, şi atunci trebuie să recurgă la alte mijloace pentru a ocupa timpul copiilor în mod constructiv.

Prezentaţi copiilor oraşul în care locuiesc
Cu puţină imaginaţie puteţi oferi copiilor o vacanţă plăcută dacă există bunăvoinţă şi disponibilitate. În afară de consacratul timp petrecut la calculator jucându-se sau urmărind tot felul de filme, aceştia îşi pot petrece câteva ore prin oraş vizitând parcurile acestuia, muzeele, bisericile, bibliotecile sau zona centrală a oraşului. Orice plimbare vă dă ocazia să ieşiţi din casă, din cartierul în care locuiţi, să vă deplasaţi cu mijloacele de transport în comun, să vedeţi oamenii de pe străzi şi să vă amestecaţi printre ei. Cu această ocazie puteţi intra şi într-o librărie sau în magazinele pe care le întâlniţi în drumul dumneavoastră „să vă clătiţi ochii”, nu să cumpăraţi neapărat, dar este o activitate diferită de cea pe care sunteţi obişnuit să o faceţi.

Fiecare loc are povestea lui
Orice oraş, sat sau comună are locuri interesante de explorat, are poveştile lui din trecut şi locuri istorice. La oraş sunt mai multe posibilităţi de petrecere a timpului liber, dar trebuie valorificate. Sunt copii care nu au ieşit niciodată din cartierul în care locuiesc, care se tem să se deplaseze prin oraş sau care nu ştiu să folosească mijloacele de transport în comun. Ei se simt pierduţi în momentul în care ies din casă sau din zona cu care sunt familiarizaţi şi nu ştiu cum să reacţioneze. Trebuie să aveţi încredere în voi şi, dacă nu cunoaşteţi locurile, pe stradă puteţi întreba oamenii din jur, care vă pot ajuta, direcţiona, şi este imposibil să nu vă descurcaţi. Tuturor copiilor le doresc să încerce să descopere alături de părinţi valorile şi curiozităţile zonei în care locuiesc.