Main menu

header

de Claudia Tarţa

Există situaţii în care părinţii se plâng că nu se înţeleg cu copiii, că nu sunt ascultaţi de aceştia şi că nimic din ceea ce fac sau ce spun nu-i interesează pe micuţi. Este foarte uşor să consideri că ai un copil-problemă atât timp cât nu te implici cu adevărat în viaţa sa. Dragi părinţi, dacă sunteţi în acest gen de situaţie, v-aţi pus întrebarea de ce se comportă copilul într-un fel care vă nemulţumeşte? Totul are o cauză, şi cum copiii sunt creaţia şi oglinda părinţilor, ei se comportă exact aşa cum sunt trataţi.

Sufletul este o floare rară
Am cunoscut o fetiţă ce se apropie de pubertate şi sub nicio formă nu se înţelege cu mama sa. De ce? Deoarece mama nu are „timp”, disponibilitate şi dragoste faţă de acest copil pentru a-i oferi atenţie şi afecţiune. În loc să se gândească şi să găsească o soluţie optimă pentru a ieşi din situaţia dificilă în care se află, preferă să caute explicaţii medicale. Cu toate că nu-i oferă nimic din ceea ce-şi doreşte fetiţa, mama încearcă să suplinească totul prin diverse cadouri pe care i le face şi prin îndeplinirea tuturor dorinţelor.

Bătaia nu e ruptă din Rai
Toate răutăţile făcute şi spuse de copilă aveau ca scop pedepsirea mamei pentru ignoranţa faţă de ea. Bătaia primită nu-i mai provoca durere, ci o plăcere oarecum sadică, deoarece râdea în tot acest timp. Încă o dată îi demonstra mamei că nu-i poate face rău fizic, iar cuvintele sale legat de aceste întâmplări au fost: „şi ce dacă mă bate, trece, nu-i nimic!”

Absenţa iubirii înrăieşte
Trimisă departe, într-o instituţie, fata făcea tot posibilul să atragă atenţia asupra sa prin acţiuni iresponsabile. După o perioadă de aproape nouă luni, comportamentul său s-a schimbat, deoarece a primit de la personalul de acolo atenţie, afecţiune necondiţionată, vorbe bune, frumoase, încurajatoare, ajutor în realizarea temelor primite la şcoală - cam tot ceea ce mama sa nu-i oferea. În momentul în care comportamentul celor din jur s-a schimbat şi a început să se simtă apreciată, valorizată, atunci şi atitudinea sa s-a schimbat.