Main menu

header

de Veronica Zărescu

Este bine ştiut faptul că cei mai mulţi copii refuză să poarte căciulă. Încă din primele luni de viaţă, ei rotesc capul pe pernă sau trag cu mânuţele orice li se pune pe cap. Refuzul lor poate avea cauze reale, de disconfort, cum ar fi: mâncărime, iritaţie, presiune sau căldură. De vreme ce bebeluşii nu pot vorbi, adulţii trebuie să îşi dea seama ce ar putea să îi deranjeze la acest accesoriu.

Reguli de bază: să fie din bumbac, lejeră şi comodă
În primul an de viaţă, căciula bebeluşului trebuie să fie din bumbac moale, lejeră pe cap şi legată sub bărbie. Astfel, căciula ţine urechile lipite de cap, asigură confortul copilului şi protejează de frig. Dacă ieşiţi afară şi este necesar un fes mai gros, din lână sau din blăniţă, se recomandă să puneţi mai întâi o căciuliţă de bumbac pe dedesubt şi fesul gros deasupra, pentru a proteja capul bebeluşului de frig şi de iritaţii. Pentru a fi potrivită, căciula trebuie să îndeplinească următoarele condiţii: să fie din bumbac; să fie subţire; să fie lejeră pe cap; să nu aibă model sau cusături aspre pe interior; să se pună şi să se scoată uşor; să absoarbă transpiraţia.

Modelul ce se leagă sub bărbie, o alternativă bună
Ca să poarte căciula, copilul trebuie să înţeleagă faptul că acest accesoriu este necesar, dar asta nu se poate întâmpla până la 2 ani şi jumătate. Până atunci trebuie să vă asiguraţi că este confortabilă, astfel încât aceasta să nu îi atragă atenţia micuţului. În acest sens vă dăm câteva sfaturi utile: puneţi căciula copilului numai dacă este necesară; aşezaţi-o pe cap la ieşirea afară, nu din casă; asiguraţi-vă că accesoriul este moale şi fin în interior, că nu e larg, dar nici nu strânge; la intrarea într-o încăpere încălzită scoateţi căciula copilului.
Dacă şi după respectarea acestor sfaturi copilul tot refuză să stea cu căciula pe cap, atunci alegeţi un model care se leagă sub bărbie.