Main menu

header

de Claudia Tarţa

Animalele de companie pot fi atât un suport pentru copii, în special pentru cei singuri la părinţi, cât şi o modalitate de a-i responsabiliza, deoarece trebuie să participe la îngrijirea lor.

Poate fi o cauză a lipsei prietenilor
La un moment dat, copilul s-ar putea să-şi dorească un prieten necuvântător din anumite motive, fie pentru că este singur şi vrea să umple golul creat de lipsa unui prieten, fie este iubitor de animale şi-şi doreşte foarte mult să aibă una sau mai multe vieţuitoare. Această situaţie poate fi o provocare pentru părinţi, deoarece nu toţi sunt iubitori de animale sau dornici să le îngrijească şi să le accepte în casă. Pe lângă aceasta, s-ar putea ca unul dintre părinţi şi chiar copilul să fie alergici, iar atunci este şi mai dificil să accepte prezenţa unuia sau a mai multor animale.

Spaţiul mic, o mare problemă
Cunosc o fetiţă care este o mare iubitoare de animale şi face presiuni mari asupra părinţilor să-i cumpere un câine, ceea ce este foarte greu de acceptat, pentru că locuiesc la bloc, într-un apartament ce nu le permite şi adăpostirea unui câine. Această problemă este foarte delicată, deoarece copilul este singur şi suferă că nu are un frăţior sau o surioară, dar nici nu-şi poate îndeplini dorinţa de a avea un câine din cauza lipsei de spaţiu. Chiar dacă părinţii au acceptat să-i cumpere animăluţe mai mici, cum ar fi papagal ori hamsteri, tot nu este ceea ce-şi doreşte. Am văzut-o în compania unui câine, şi este uimitor cât de mult iubeşte aceste patrupede, creează senzaţia că se contopeşte cu ele.

O decizie ce trebuie bine cântărită
Este foarte dificil să oferi un sfat obiectiv părinţilor sau copilului în această situaţie, deoarece trebuie să ţii cont de toate implicaţiile. Un animal trebuie îngrijit şi hrănit corect, deci este necesar un venit care să asigure acest lucru, şi are nevoie de un spaţiu cât de cât decent pentru a-l putea ţine în apartament.
Când luăm decizii importante ce implică mai multe persoane şi animale trebuie să cântărim foarte bine situaţia, pentru că nimeni nu trebuie să sufere, oricât de mult ne-am dori un prieten necuvântător.