Main menu

header

  Căderea părului la nou-născuţi este un lucru normal şi nu reprezintă niciun motiv de îngrijorare. Deseori, nou-născuţii îşi pierd părul în primele şase luni de viaţă. Perioada de creştere a părului durează în jur de trei ani, iar cea de stagnare a creşterii ţine în jur de trei luni.
La nou-născuţi, toţi foliculii intră în perioada de odihnă în acelaşi timp şi aşteaptă să crească păr nou. Acelaşi proces poate afecta şi mama după naştere din cauza stresului şi a emoţiilor. Această cădere a părului se presupune a fi datorată modificării concentraţiei anumitor hormoni. În perioada intrauterină, copilul are un nivel crescut de hormoni sexuali. După naştere, nivelul lor scade brusc şi părul copilului cade.

  Podoaba capilară se schimbă la câteva luni după naştere
  Uneori, copilul se naşte cu un păr des, drept, de culoare neagră. La câteva luni după naştere, acesta începe să cadă şi apare un păr nou, de altă culoare şi chiar de altă textură. Dacă părul continuă să cadă şi după şase luni, acest lucru trebuie adus în atenţia medicului,pentru că poate fi o consecinţă a unor carenţe nutriţionale. Dacă se întâmplă să observaţi că pe alocuri copilul are mult mai puţin păr decât în restul capului, urmăriţi cu atenţie poziţia în care obişnuieşte să doarmă. Dacă doarme mai mult cu capul întors în aceeaşi poziţie sau stă mai mult rezemat de spătarul scaunului, este posibil ca în acea zonă să piardă mai mult păr decât în restul capului. Nu este nimic ce aţi putea face în legătură cu căderea părului bebeluşului, atât timp cât este vorba despre cauza hormonală. Dacă micuţului îi cade părul pe alocuri din cauza poziţiei în care doarme, încercaţi să-i schimbaţi poziţia în somn. O idee ar fi aceea ca în fiecare seară să-l aşezaţi cu capul la un alt capăt al pătuţului, aşa încât el va trebui să întoarcă de fiecare dată capul în altă parte, pentru a-şi îndrepta privirea spre dumneavoastră. Mulţi nou-născuţi vin pe lume fără păr. La o examinare mai atentă a scalpului, veţi observa totuşi fire subţiri, mici şi deschise la culoare de păr, ca un puf. Bebeluşul poate rămâne aşa până la vârsta de 1 an.
Veronica Zărescu