Main menu

header

  Mai devreme sau mai târziu fiecare copil va rămâne singur acasă. Important este să îl pregătiţi cum să se descurce şi să îi acordaţi încrederea de a o face. Decizia nu este uşor de luat, mai ales că nu există o formulă magică de a determina dacă micuţul este pregătit să îşi asume o asemenea responsabilitate.

  10 întrebări-cheie

  Pentru a evalua corect gradul de maturitate a copilului încercaţi să răspundeţi la următoarele întrebări în numele acestuia:
1. Ştie pe de rost numărul de telefon şi adresa de acasă? Ştie să formeze un număr de telefon? Dar să răspundă la telefon?
2. Ştie să dea suficiente informaţii despre ce a făcut în ziua respectivă? De exemplu, vă poate explica în detaliu ce a făcut la grădiniţă sau la şcoală, astfel ca dumneavoastră să înţelegeţi?
3. Ştie ce să facă în caz de incendiu? Ştie să îşi acorde primele îngrijiri în cazul în care se răneşte? Ştie cum să procedeze dacă bat la uşă persoane străine?
4. Ştie să sune la numerele de urgenţă?
5. Înţelege şi urmează sfaturile şi instrucţiunile pe care i le daţi? Vă poate spune pe de rost regulile pe care le-aţi stabilit împreună privind statul singur acasă?
6. Vrea să rămână singur acasă? Este un copil fricos, se sperie de zgomote puternice sau de întuneric?
7. Când are de luat o decizie, se adaptează situaţiei şi alege varianta cea mai bună?
8. Se înţelege bine cu fratele sau cu sora sa? Sunt capabili să îşi rezolve conflictele?
9. Puteţi avea încredere în el că va avea grijă de cheile casei şi nu le va pierde?
10. Găseşte ceva constructiv de făcut atunci când este lăsat singur în camera sa?

  Dacă răspunsurile la aceste întrebări nu vă liniştesc nu înseamnă neapărat că micuţul nu poate sta singur în casă, ci că e cazul să insistaţi asupra a ceea ce are de făcut. Pentru a vă ajuta să îl pregătiţi vă vom prezenta în numărul viitor al revistei noastre câteva sfaturi utile atât pentru părinţi, cât şi pentru copii. (va urma)
Veronica Zărescu