Main menu

header

473 18 1de Dana Purgaru

Copiii ai căror mame au avut nevoie de medicamente pentru a provoca naşterea prezintă un risc mai mare de a suferi de autism, au anunţat recent cercetătorii americani. Oamenii de ştiinţă solicită efectuarea altor cercetări pe această temă, deoarece nu înţeleg cauza acestei legături, iar doctorii afirmă că naşterea indusă este sigură, necesară şi poate ajuta la salvarea vieţii bebeluşilor.

Au fost studiate 625.000 de cazuri

Specialiştii cred că autismul este provocat de o combinaţie de risc genetic şi factori de mediu din uter şi de la începutul vieţii, atunci când copilul se află în faza de dezvoltare. Cercetarea efectuată pe 625.000 de copii din SUA a arătat că 13 băieţi din 1.000 şi patru fete din 1.000 dezvoltă autism. Oamenii de ştiinţă au descoperit că rata autismului creştea cu o treime în rândul băieţilor atunci când mamele aveau nevoie de medicamente pentru a provoca sau asista naşterea, pe când efectul în rândul fetelor era mai redus.

O procedură controversată

Cercetătorii afirmă că două cazuri de autism la fiecare 1.000 de naşteri ar putea fi prevenite dacă s-ar renunţa la inducerea naşterilor. Cu toate acestea, ei atenționează că acest lucru ar avea un cost considerabil, deoarece, de multe ori, această procedură poate salva vieţi. „Nu vrem ca mamele să spună: «În niciun caz nu vreau o naştere indusă pentru că nu vreau un copil cu autism». Acest lucru ar fi eronat. Noi am descoperit o legătură şi este nevoie de mai multe cercetări. Acest lucru ne permite să ne concentrăm asupra factorilor din jurul naşterii ce pot afecta autismul şi modul în care se dezvoltă”, a explicat profesorul Gregory pentru BBC News.