Main menu

header

476 19 1de Cătălina Tăgârță

Părinții își doresc tot ce e mai bun pentru copiii lor. De multe ori, ei nu realizează importanța alimentației sănătoase încă de la început, de când așteaptă să vină pe lume bebelușul, ci au această „revelație” pe măsură ce începe diversificarea și sunt din ce în ce mai preocupați ca produsele pe care le introduc în meniul zilnic al piticilor să fie nu doar gustoase, ci și sănătoase. Ce e de făcut însă când cel mic nu acceptă preparatele? Mariana Balaban (foto), reprezentanta site-ului mamadevocatie.ro și a clubului „Castelul Bucuriei” din Capitală, ne-a spus cum a trecut deja peste această problemă cu fetițele sale, Mara (3 ani) și Teodora (6 ani), şi cum o va face cu siguranţă şi cu mezina familiei.

„Hrana poate fi și medicament”

- Te rog să ne povestești cum a început povestea alimentației sănătoase în cazul vostru. De când ești mămică, ai devenit și vegetariană...

- Într-adevăr, „revelația” mâncărurilor sănătoase am avut-o după ce am început diversificarea alimentației fetelor mele. În plus, fetița cea mare, Teodora, a avut ceva probleme de sănătate, și fiindcă medicul îmi recomanda multe medicamente și suplimente, dar fără succes, am început să mă documentez singură, și așa am aflat că efectele acestora îi făceau aproape la fel de mult rău ca problema de sănătate în sine. Așa că am hotărât să rezolv această situație cu ajutorul remediilor pe care ni le-a oferit natura și printr-o alimentație sănătoasă. Căci hrana poate fi și medicament. În plus, Teo avea și intoleranță la lactoză, așa că am trecut, în timp, la vegetarianism.

- Vorbește-ne, te rog, despre alimentația fetelor tale!

- Trebuie menționat că nu e vorba despre un regim anume, ci noi toți mâncăm sănătos: fetele, eu, soțul și cu bebelușul pe care îl așteptăm vom proceda la fel. Ba chiar i-am molipsit și pe bunici... Și oferim mâncare sănătoasă și la clubul „Castelul Bucuriei”, unde piticii urmează cursuri creative și amuzante. La noi a fost ușor, fiindcă eu le-am oferit fetelor produse sănătoase încă de la început. Când spun asta, mă refer la faptul că la noi în casă nu există mâncare prăjită, cu grăsimi, nu se folosește deloc zahăr, consumăm doar uleiuri presate la rece și aproape tot ce înseamnă desert e preparat în casă, sănătos. Apoi, pe piticele mele le-am obișnuit de mici să consume fructe și legume și sunt obișnuite și cu preparatele raw...

„Primesc informația mai ușor dacă le-o spui ca pe o poveste”

476 19 2- Vrei să spui că Teodora și Mara nu consumă nimic dulce din comerț?

- Eu prepar acasă tot felul de prăjiturele sănătoase, de bombonele, chiar și înghețată. Până de curând, fetele nu gustaseră nimic din comerț, dar m-am gândit să nu fiu atât de strictă, și să le ofer posibilitatea să știe măcar ce gust au diverse produse, căci sunt copii și poftesc. Așa că, o dată pe săptămână, au voie să își aleagă un singur produs din cele așa-zis „interzise”. Dacă merg în vizită la cineva, de exemplu, nu le impun restricții, dar ele știu că, dacă mănâncă produse nesănătoase - cum ar fi cartofii prăjiți -, li se poate face rău.

- Totul pare foarte drastic, dar știu că nu e așa... Am văzut-o pe Teo consumând cu mare drag prăjiturele cu fulgi de ovăz și de cocos. Sunt sigură că, dacă un adult ar consuma prăjitura asta pentru prima oară, ar fi minunat să afle că nu conține deloc zahăr...

- Adevărat. Și, așa cum am spus deja, secretul stă tocmai în faptul că le-am educat de mici în spiritul acesta. Ele știu să aprecieze fructele, legumele și proprietățile acestora, știu că prăjiturica asta de care ai amintit nu e doar gustoasă și dulce datorită stafidelor și merelor, ci e și foarte hrănitoare și sănătoasă. Ea le ajută să fie energice și să se descurce cu bine la cursuri. De fiecare dată când le spui ceva copiilor, trebuie să inventezi o poveste, ca ei să primească informația mai ușor și să aibă încredere în acel lucru. Nu înseamnă că îi minți, ci doar că încerci să le explici pe limbajul lor.

„E important să le explici de ce este bun”

- Ce alte sfaturi le mai dai părinților care descoperă hrana sănătoasă abia acum, când copiii lor nu mai sunt foarte mici?

- Dacă cel mic e obișnuit deja cu anumite gusturi și are feluri de mâncare preferate, va fi mai greu să îi schimbi stilul alimentar, dar nu e imposibil. Pentru început, se poate încerca mai întâi prin introducerea unor preparate sănătoase. La club, de exemplu, noi le dăm copiilor câte un fel de mâncare cunoscut și unul nou, din care nu au mai încercat până atunci. Dacă le introducem supa de linte, să zicem, le explicăm: „Uite, e bună că are multe vitamine și te ajută să crești, să fii energic, să ai forță să alergi...”

- Și ţi s-a întâmplat să refuze? Cum reușeşti să îi convingi că ce le dai e bun?

- Supa de roșii raw poate nu îi va plăcea niciunui adult, dar secretul stă și în felul în care îi pui farfuria în față. De exemplu, mai întâi îi dai paste cu suc de roșii normal, ca să se obișnuiască mai întâi cu aspectul și văd ei că gustul e bun, iar apoi, peste câteva zile, treptat, transformi sucul de roșii în unul din ce în ce mai crud. Încercăm să gătim cam cum cunosc ei mâncarea, să semene măcar la aspect și să nu se simtă constrânși, ca să refuze din start. Sunt tot felul de secrete de acest gen.

„Nu prăjim niciodată nimic”

- Mai împărtășește-ne din ele!

- La club, scopul meu nu e doar să educ copiii, ci și să le dezvolt gustul pentru mâncarea sănătoasă. Până să vină aici, unii nu mâncau deloc fructe - poate decât banane, iar alții nu consumau legume, dar i-am ajutat să-și educe gustul. Sunt tot felul de variante, de la legumele tăiate și așezate pe farfurie sub diverse forme până la poveștile inventate pe seama lor. Apoi, eu le-am introdus piticilor în alimentație laptele vegetal. Facem tot felul de combinații la care adăugăm scorțișoară... Folosim diverse tipuri de semințe, cât mai multe cereale integrale, produse fără coloranți și conservanți... Toate prăjiturile noastre sunt bio și le impun bucătarilor să respecte principiile de combinare corectă a alimentelor. Avem aici un nutriționist care ne face meniurile, dar rețetele sunt de mult încercate de mine. Nu prăjim niciodată nimic, acrim mâncarea cu borș făcut de noi sau cu lămâie și nu consumăm sare iodată.

„O dată pe săptămână gătim cu piticii“

- Ca să venim și în ajutorul părinților de acasă, cum crezi că pot face ei asta? Cum să-și determine copiii să mănânce diverse produse pe care cei mici le refuză?

- Poate că nu pare ușor, dar nu-i nici imposibil. De exemplu, o dată pe săptămână, noi gătim cu copiii la club. Încercăm să-i atragem în tot felul de activități. Una e să îi povestești ceva, și cu totul alta să simtă, să trăiască, să își bage ei mânuțele. Ultima oară am făcut covrigei. Nu vrei să știi cum arăta sala de mese... Era făină peste tot, dar au fost atât de încântați să frământe ei, să modeleze... Apoi i-am pus la cuptor, iar la ora mesei, în loc să mănânce ciorbiță cu pâine, au mâncat cu covrigeii făcuți de ei. Au fost tare încântați. Și au ieșit buni. Așa cum zice o colegă de la club „au ieșit covrigei cu gust de mânuțe de copil” (râde).

- Deci îi sfătuiești pe părinți să gătească împreună cu cei mici?

- Sigur că da. Nu am auzit vreodată o mămică să spună că a gătit cu copilul ei, iar el nu a mâncat din ce au făcut. Nu există așa ceva...

„La noi nu există mâncare prăjită sau cu grăsimi, nu se folosește deloc zahăr, consumăm doar uleiuri presate la rece și aproape tot ce înseamnă desert e preparat în casă, sănătos“