Main menu

header

  Frecventă la copil şi contagioasă, oxiuroza este o afecţiune parazitară responsabilă de mâncărime în zona anusului. Pentru a evita infestările repetate, tratamentul medicamentos trebuie asociat cu o serie de măsuri igienice stricte.

Luaţi măsuri igienico-sanitare

  Oxiurii sunt viermi albi minusculi şi filiformi, cu lungimea de aproximativ un centimetru. Trăiesc în intestine şi migrează spre exteriorul anusului, unde femelele îşi depun ouăle, ceea ce duce, în general, la o mâncărime în zona anusului, dar şi a vaginului şi a vulvei la fetiţe. Alte simptome specifice sunt: lipsa poftei de mâncare, stări de agitaţie, mai ales în timpul somnului, dureri abdominale, diaree sau chiar vomă. Uneori, viermii adulţi pot fi reperaţi cu ochiul liber, dar diagnosticul este dat în laborator, după detectarea ouălor. Copilul infestat îşi contaminează foarte uşor anturajul prin contactul cu degetele murdare. În plus, e de ajuns să atingi hainele şi cearşaful ca să contactezi parazitoza. Ouăle de oxiuri pot supravieţui şi în afara corpului uman.  

Trataţi toată familia!

  Tratamentul medicamentos este, în general, administrat copilului o singură dată şi reînnoit după două-trei săptămâni. Medicul vă va sfatui să trataţi toată familia. Paralel vor trebui luate unele măsuri pentru a evita o reinfestare. În ziua începerii tratamentului schimbaţi cearşafurile şi lenjeria întregii familii. Acordaţi, de asemenea, o atenţie deosebită spălării mâinilor înainte de fiecare masă, după folosirea toaletei sau după primenirea bebeluşului. Tăiaţi scurt unghiile copilului şi îmbrăcaţi-l cu o pijama închisă la spate, ca să îl împiedicaţi să se scarpine în timpul somnului. În sfârşit, aveţi grijă ca fiecare membru al familiei să folosească lenjerie de toaletă diferită. Cel mai repede se răspândesc oxiurii în colectivităţi, respectiv la grădiniţă sau la şcoală. Dacă un copil este depistat cu oxiuroză se recomandă retragerea lui din colectivitate pe durata tratamentului şi efectuarea analizelor celorlalţi copii de la grădiniţă sau de la şcoală.
Veronica Zărescu