Main menu

header

628 24 3de Roxana Istudor şi Adrian Barna

O cercetare derulată de Universitatea Waterloo a dat la iveală faptul că o cale sigură de a atenua momentele în care intervin divergențe în cuplu este aceea de a trece la făurirea de planuri de viitor.

Atenuarea nervilor de moment

Viziunea asupra unui viitor, mai mult sau mai puțin îndepărtat, împreună și edificarea de planuri comune sunt elemente care pot atenua conflictele în cuplu și stabiliza situații explozive, arată un studiu publicat în revista „Social Psychological and Personality Science”. Potrivit specialiștilor, atunci când partenerii se ceartă pe teme ca banii, gelozia sau alte probleme interpersonale, au tendința de a-și implica sentimentele de moment în alimentarea conflictului. „Proiectându-și relaţia în viitor, își pot muta atenția de la controversa de moment și pot elimina tensiunea”, explică cercetătorul Alex Huynh, autor al studiului.

Repere esențiale pentru menținerea relației

Cercetări anterioare au demonstrat că renunțarea, precum și interpunerea unei distanțe de reflecție pot avea ca efect reconcilierea în cuplu. De pildă, echipa de specialiști a observat anterior că oamenii sunt mult mai rezonabili cu privire la gelozie dacă sunt chestionați pe această temă din perspectiva unei a treia persoane. Pornind de aici, echipa a mers mai departe și a folosit observația pentru a trasa distanța necesară stingerii conflictului prin metoda proiecției unui viitor comun. Așa s-a constatat că în momentul în care li s-a indicat să se gândească la ziua de mâine a cuplului, participanții au reușit să se concentreze asupra unor aspecte pozitive și să nu mai folosească sentimentele puternice ale momentului prezent pentru a alimenta controversa. „Felul în care oamenii răspund la conflict este esențial pentru menținerea relației”, notează studiul.

„Cercetarea noastră demonstrează faptul că o perspectivă orientată spre viitor în contextul unui conflict în cuplu, mai exact a reflecta cum s-ar putea simți partenerii peste un an, poate fi o unealtă eficientă pentru a obține o fericire psihologică și a menține calitatea relației“ (Alex Huynh)