Main menu

header

635 19 2de Roxana Istudor şi Adrian Barna

În pofida tuturor controverselor legate de „nefericirile” mariajului sau de a fi sau a nu fi monogam, cele mai recente studii relevă mai presus de orice îndoială că oamenii căsătoriți sunt mai sănătoși pentru că sunt mai... relaxați.

Nivel mai scăzut al hormonului stresului

O cercetare desfășurată la Universitatea „Carnegie Mellon” a relevat faptul că persoanele aflate în interiorul mariajelor au un nivel semnificativ mai scăzut al hormonului stresului, comparativ cu oamenii divorțați, văduvi sau singuri. Pe scurt, așadar, stresul este mult mai accentuat în cazul celor care nu sunt căsătoriți, și asta le crește riscul de a dezvolta afecțiuni dintre cele mai serioase legate de acest proces dăunător. „Este extraordinar faptul că am putut să descoperim o cale psihologică prin care să se poată explica în ce fel relațiile pot afecta sănătatea și boala”, sintetizează doctorand Brian Chin, de la Departamentul Psihologie al Colegiului „Dietrich”, Pennsylvania.

Interacţiunile trec „dincolo de bariera pielii”

Pentru a testa ipoteza, cercetătorii au adunat mostre de salivă de la 572 de adulți cu vârste cuprinse între 21 şi 55 de ani, timp de trei zile consecutiv. Apoi au analizat aceste mostre, pentru a măsura nivelul cortizonului, ca un indicator al stresului. În acest fel s-a observat că, în cazul celor căsătoriți, mostrele de salivă au prezentat un nivel mai scăzut al hormonului stresului. Mai mult, s-a constatat că scăderea nivelului de cortizon peste zi este mai accentuată la persoanele căsătorite, în timp ce în cazul celor singuri a rămas mult mai ridicat. „Aceste date sunt extrem de importante pentru a ne da seama în ce măsură relațiile sociale intime trec dincolo de bariera pielii pentru a ne influența sănătatea”, este de părere specialistul Sheldon Cohen, coautor al studiului.

„Relațiile pot afecta sănătatea și boala“ (doctor Brian Chin, Colegiul Dietrich)