Main menu

header

646 23 2de Roxana Istudor şi Florica Pintea

Chiar și după ce s-a epuizat o ceartă zdravănă cu partenerul, emoțiile încă pot fi copleșitoare. Pentru a evita degenerarea situației, specialiştii arată cum se poate reface relația după un astfel de episod.

Atenție la glume!

În încercarea de a detensiona o situație conflictuală, unul dintre parteneri poate recurge la glume. Este o soluție delicată, întrucât celălalt poate fi, la rândul său, cu emoțiile la maximum și poate interpreta greșit hazul. Specialiștii de la HelpGuide recomandă apelul la umor atunci când ambii parteneri au chef de glume, altfel este posibil ca acest gest să fie perceput ca o luare în derâdere a unei situații serioase și va afecta încrederea celuilalt, precum și relația per ansamblu.

Dați și luați distanță

Oricât de dificil ar părea, este bine ca după o ceartă zdravănă să „umblați în vârful picioarelor” până când situația revine la normal. Acordați celuilalt spațiu să „respire” și în același timp luați-vă o marjă de distanță pentru a reflecta și a vă vindeca. Este chiar indicat să nu fiți în preajma partenerului atunci când sunteți încărcați cu energie negativă. Iar în această perioadă este bine să nu vă agățați de partener (asta ar putea mări spectaculos distanța) și să reflectați profund, pentru a trage învățămintele necesare, dar și pentru a vă cerceta propriile sentimente. „Distanța le poate da celor doi ocazia să se calmeze”, explică psihologul Hal Shorey.

Comunicați productiv

Specialiștii în relații nu încetează să avertizeze că unul dintre secretele reușitei în cuplu este comunicarea. Pentru a depăși un moment de ceartă teribilă, trebuie nu doar să înțelegeți ce v-a împins aici, ci și să comunicați despre asta. Chiar dacă nu știți concret ce simțiți sau aveți nevoie de distanță și spațiu, este recomandat să-i spuneți persoanei pe care o iubiți ce vă frământă. Iată și câteva lucruri de evitat de la specialiștii Universității Texas: nu insistați să aveți dreptate; tratați problemele pe rând, rezolvând-o pe fiecare în parte; nu aplicați „lovituri sub centură”, atacând arii personale sensibile; evitați acuzațiile (de regulă, acestea îl determină pe partener să devină defensiv).

Fiți amabili

Forțarea unor lucruri după o ceartă aprigă rareori are rezultat pozitiv. Există totuși varianta recurgerii la gesturi mici, făcute din toată inima, care nu doar vor contribui la îndulcirea atmosferei, dar îl pot ajuta pe partener să treacă, la rându-i, de amărăciunea și de resentimentele generate de conflict. Și aici specialiștii au câteva sfaturi practice: bateți partenerul ușor pe umăr, în treacăt; trimiteți-i un mesaj cu „Îmi pasă” în timpul zilei; încercați să zâmbiți, chiar ușor, când vă reîntâlniți seara; comportați-vă cu blândețe, arătând că momentul de tensiune a fost depășit. Desigur, aceste recomandări nu sunt de folos în cazul în care emoțiile negative sunt majore, dar dacă vă simțiți blocați sau amorțiți după o ceartă și vă doriți revenirea la normal, pot fi puncte de plecare.

„O ceartă falsă nu are o însemnătate adevărată“ (William Shakespeare)