Main menu

header

657 29 1de Roxana Istudor

Într-o lume condusă de aparențe și centrată pe imagine, presiunea asupra femeilor este enormă, mai ales atunci când au o poziție socială și, mai mult, un soț atrăgător.

A slăbi cu orice preț

Un studiu derulat la Universitatea din Florida a pus în evidență faptul că un partener atractiv poate determina o femeie să dezvolte tulburări alimentare, mânată de obsesia de a slăbi. Cercetătorii conduși de psihologul Andrea Meltzer au constatat că femeile considerate în general mai puțin atrăgătoare au cele mai mari șanse de a adopta diete riscante. „Rezultatele studiului nostru au arătat că un soț atrăgător poate determina o parteneră considerată mai puțin frumoasă să dezvolte tulburări alimentare pentru a slăbi cu orice preț”, explică doctorand Tania Reynolds.

Bărbații nu țin cont de imagine

Altă observație în cadrul studiului a fost aceea că motivația în plus de a apela la dietă draconică nu se regăsește în cazurile în care femeia este considerată mai atrăgătoare decât partenerul său. De asemenea, în cazul bărbaților, motivația de a slăbi, atunci când intervine, nu are mai deloc legătură cu felul în care arată soția și nici măcar ei înșiși, ținând în general de sănătate. „Putem constata că există motivații speciale în spatele dezvoltării tulburărilor alimentare, care, ajunse la extrem, pot cauza, pe lângă tulburările alimentare cu toate consecințele lor, depresii, anxietate, abuzuri de substanțe toxice”, conchide Reynolds.

Cercetările au demonstrat faptul că în foarte multe cazuri femeile cu parteneri atrăgători își fac o imagine greșită despre felul în care presupun ele că și-ar dori soții lor să arate și trec la diete extreme