Main menu

header

657 29 3de Roxana Istudor şi Florica Pintea

Nu este neobișnuit ca unul dintre partenerii dintr-un cuplu - sau ambii - să aibă nemulțumiri vizavi de relație. De multe ori, în loc să comunice, încep o aventură. Când este momentul cel mai potrivit pentru terapia care ar putea salva relația?

Tehnici de evitare a conflictelor

Potrivit experților, cuplurile ar trebui să recurgă la terapie cu mult înainte ca problemele să facă imperioasă această măsură, notează CNN. „Majoritatea problemelor din cuplu încep cu lucruri mărunte, dar sporesc ca gravitate dacă nu sunt tratate. Aici poate interveni terapia din vreme, dându-le celor doi tehnicile prin care să evite conflictele. Mulți dintre pacienții mei afirmă că ar fi trebuit să înceapă ședințele cu ani în urmă”, punctează consilierul în sănătate mintală Kristie Overstreet, din Jacksonville.

Ca măsură preventivă

Experții consideră că există trei variante ale aceleiași povești: a ei, a lui și adevărul. „O a treia parte obiectivă poate fi tot ceea ce au nevoie partenerii care se află în situația de a nu mai putea comunica”, este de părere psihoterapeutul Kimberly Resnick Anderson. Mai mult, terapia poate fi percepută chiar ca un segment al relației, și nu doar o soluție în cazul în care intervine o criză. „Cuplurile ar trebui să ia măsuri preventive și să facă terapie așa cum merg la sală. Și-ar exersa mușchii emoționali”, afirmă Ashley Grinonneau-Denton, terapeut specializat în probleme de familie.

Pentru depistarea blocajelor

Un moment potrivit pentru terapia de cuplu este conștientizarea de unul dintre parteneri a faptului că suferă de o afecțiune care ar putea primejdui relația - depresia, de pildă - sau dacă simte că relația intimă nu este ceea ce și-ar dori ori că s-a intrat într-o rutină. „Așa cum partenerii pot intra într-un cerc relațional negativ, tot astfel se poate întâmpla și cu viața sexuală. La terapie explorăm blocajele existente, pentru a găsi spațiile dintre ele”, explică terapeutul Michel Moran, din New York.

„Terapia le permite cuplurilor să articuleze de ce și cum relația de cuplu nu le îndeplinește așteptările“ (James C. Wadley, consilier pe probleme de cuplu, New Jersey)

Revenire la comunicare eficientă

Pentru repunerea pe axul optim a unuia dintre cele mai importante repere ale unei relații de cuplu, comunicarea, nu este niciodată prea devreme pentru terapie, afirmă specialiștii. „Există comunicare și există, de asemenea, comunicare eficientă, iar diferențele sunt semnificative. Ambele părți doresc să fie ascultate și respectate. Analizăm vechile lor canale de comunicare și, împreună, le transformăm în unele mai viabile”, argumentează psihologul Sara Nasserzadeh, din California.