Main menu

header

663 25 2de Roxana Istudor şi Alex Brădescu

Chestiunile legate de bani pot fi foarte sensibile în cuplu, interferând deseori cu cele ale inimii. Studii de dată recentă arată că majoritatea cuplurilor de mileniali au experimentat abuzul de ordin financiar și infidelitatea de acest tip.

Manevrele partenerului de a prelua puterea bănească

Cercetătorii de la CentSai, o firmă de consiliere financiară, au realizat un studiu la care au participat 2.000 de subiecți cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani, în încercarea de a determina dacă abuzul financiar și infidelitatea de acest tip sunt reguli printre cuplurile de tineri. Din start a fost definit acest fenomen ca fiind complexul de tentative pe care le face unul dintre parteneri de a obține controlul finanțelor comune și, de asemenea, de a minți când vine vorba despre administrarea banilor. O cercetare anterioară demonstrase deja că 30% dintre respondenți declaraseră că au fost victime ale acestui tip de abuzuri. De data aceasta s-a constatat că procentul s-a dublat - peste 60% dintre tinerii aflați într-o relație au fost nevoiți să facă față manevrelor partenerilor prin care aceștia încercau să preia puterea pe segmentul financiar al cuplului.

Femeile, victime „de serviciu”

Procentul persoanelor care au suferit abuzuri financiare este mai mare în dreptul femeilor, cu aproape zece procente față de medie. Mai departe, 68% dintre ele au declarat că au experimentat infidelitatea financiară, față de doar 47 de procente în rândul bărbaților. „În foarte multe relații, cei care comit aceste acte nici măcar nu-și dau seama că fac ceva rău. Speranța noastră este ca informațiile și concluziile pe care le conține studiul nostru să crească atenția la acest tip de comportament în relație”, punctează Doria Lavagnino, președinte al CentSai.