Main menu

header

669 31 1de Cătălina Tăgârță şi Adrian Barna

Venirea pe lume a unui copil aduce o împlinire extraordinară cuplului. Însă, pe lângă fericirea nemărginită, apar și o serie de schimbări importante în viața celor doi parteneri deveniți părinți. Odată cu nașterea bebelușului, toată grija și atenția mamei se îndreaptă adesea către micuț, soțul fiind neglijat, iar de aici până la răcirea relației intime nu este decât un pas.

„Schimbările fiziologice și hormonale, copleșitoare pentru mămică”

Afectarea vieții sexuale survine în urma sarcinii și nașterii copilului, întrucât acestea sunt extrem de epuizante pentru femeie, este de părere cunoscutul sexolog Gabriela Marin. Proaspăta mămică are adesea dificultăți în a găsi un echilibru între nevoile permanente ale bebelușului și relația cu partenerul său. „Deseori, după nașterea unui copil, cuplurile întâmpină probleme în restabilirea intimității și a vieții sexuale normale. În perioada postnatală survin numeroși factori care afectează viața sexuală a cuplului, iar schimbările fiziologice și hormonale care apar în corpul femeii pot fi copleșitoare pentru mămică”, declară sexologul. Încurajată de reprezentanții Agenției Plus Communication să abordeze acest subiect considerat tabu de mulți români, specialista Gabriela Marin vorbește despre factorii care dezechilibrează adesea viaţa sexuală a noilor părinţi.

Femeia are nevoie de patru-șase săptămâni pentru a se vindeca

669 31 2În primul rând, trebuie luat în calcul faptul că femeia are nevoie de timp pentru a se recupera după naștere, iar corpul său să redevină la formele de dinainte. „În prima etapă postnatală (primele șase săptămâni), aproape toate femeile constată o scădere considerabilă a dorinței sexuale. Inciziile cauzate de epiziotomie sau copcile abdominale provocate de cezariană au nevoie de aproximativ patru-șase săptămâni pentru a se vindeca în întregime. Proaspăta mamă are senzația unui abdomen inflamat, iar acest lucru conduce la lipsa interesului față de sex. De altfel, în această etapă, cunoscută drept perioada lăuziei, sexul este interzis”, explică sexologul. Al doilea factor important de care trebuie să se țină seama este depresia postnatală, care apare doar la unele femei. „Simptomele depresiei pot fi iritabilitatea, impulsivitatea neobișnuită, senzația permanentă de oboseală și dificultățile de atașare față de nou-născut. Orice femeie cu aceste simptome ar trebui să consulte imediat un specialist”, spune Gabriela Marin.

„Pentru a se relaxa, trebuie să se simtă confortabil, să fie alintată”

Un alt factor important este epuizarea. „Chiar dacă mulți observatori cred că este o muncă uşoară, în fapt îngrijirea unui nou-născut este o activitate extenuantă. În momentul alăptării, somnul este deseori întrerupt și apare o mare privare de somn, care sporește oboseala acumulată. În astfel de momente, dorința mamei de a face sex tinde să fie pe plan secund. Nevoia de somn și de odihnă va fi mai puternică. Percepția femeii despre propriul corp se schimbă foarte mult în timpul sarcinii, cât și în perioada de după. Este posibil ca femeia să nu se simtă atrăgătoare din cauza kilogramelor în plus sau să conștientizeze schimbările care au avut loc și să aibă ezitări în privința sexului. Din aceste motive, pentru a se relaxa, trebuie să se simtă confortabil, să fie alintată și să se simtă iubită și admirată de partenerul său”, declară sexologul.

Doamnele pot avea ezitări din cauza durerilor remanente

669 31 3Durerile remanente se fac și ele vinovate de problemele cuplului. „De asemenea, femeile pot avea ezitări în reluarea vieții sexuale din cauza durerilor remanente legate de epizotomie sau de operația cezariană. Chiar și după ce acestea trec apar dificultăți în legătură cu excitarea sau cu teama de durere”, explică sexologul. În această situație, soțul trebuie să fie extrem de răbdător și de înțelegător. Mai ales că după naștere femeile pot avea și probleme legate de lubrifierea genitală. „Actul sexual poate fi neplăcut și din cauza lipsei sau scăderii lubrifierii vaginale provocate de alăptare. Folosirea unui lubrifiant pe bază de apă poate elimina acest disconfort. Dacă teama de durere persistă, este recomandat să se utilizeze o poziție confortabilă pentru femeie, care să îi confere mai mult control și să se poată opri dacă disconfortul devine prea mare”, completează Gabriela Marin.

„Femeia care alăptează sau căreia ciclul menstrual nu i-a revenit la normal poate să rămână însărcinată! Este recomandat deci să fie folosite metode contraceptive - pilule administrate după sfatul medicului, precum și combinații de estrogen cu progesteron. Trebuie evitată folosirea steriletului, deoarece poate cauza formarea cheagurilor de sânge“ (sexolog Gabriela Marin)

Trei sfaturi utile pentru tinerii părinţi

1. Luați-o încet! „Este recomandat preludiul în locul actului sexual rapid! Cuplul să înceapă cu gesturi intime, precum sărutările și îmbrățișările. Acest lucru va facilita tranziția către sex și nu va fi intimidant pentru femeie. Intimitatea fizică este foarte importantă în viața cuplului, ajutând trecerea către o viață sexuală normală”, explică sexologul Gabriela Marin;

2. Faceți exerciții pentru reîntărirea mușchilor vaginali! „Din cauza slăbirii mușchilor vaginali, multe cupluri nu mai găsesc sexul la fel de plăcut ca înainte de naștere. Femeile pot face exercițiile Kegel (contracția ritmică a mușchilor perineali - pubococcigieni), care contribuie la revenirea în formă a mușchilor vaginali”, menționează sexologul;

3. Adoptarea unei diete echilibrate. „Noile mame ar trebui să aibă o dietă echilibrată, sănătoasă și un con- sum adecvat de lichide. Îngrijirea propriului corp trebuie să fie considerată la fel de importantă ca îngrijirea copilului. Atenția trebuie îndreptată către starea de sănătate și de odihnă. Toate acestea pot ajuta la o recuperare mai rapidă a mamei, cuplul regăsindu-și astfel intimitatea sexuală pierdută. Revenirea la viața sexuală normală nu trebuie grăbită. A fi mamă este dificil, iar femeia trebuie să beneficieze de tot timpul necesar pentru a integra această schimbare extraordinară apărută în viața sa”, conchide Gabriela Marin.