Main menu

header

685 27 2de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Studii numeroase și extinse vin să ateste faptul că o viață în singurătate nu este cea mai bună opțiune din perspectiva sănătății. Cei aflați într-o relație consolidată sunt supraviețuitori cu șanse mai mari pe termen lung.

Șanse mari în fața recidivelor

O cercetare extinsă, derulată de specialiștii de la Institutul Karolinska, din Suedia, arată că persoanele căsătorite care au suferit un atac de cord sau un accident vascular cerebral au șanse cu mult mai mari de a supraviețui unei recidive. După observarea unui număr de 29.000 de pacienți cu vârste între 40 și 76 de ani, cercetătorii au reușit să cristalizeze concluzia potrivit căreia persoanele divorțate sau văduve prezintă un risc cu circa 20% mai mare să sufere un nou atac de cord sau ca următorul accident vascular să le fie fatal. „Studiul nostru demonstrează că a-i încadra pe toți cei care au suferit un infarct în aceeași grupă de risc, așa cum se întâmplă în prezent, este greșit. Indiferent din ce motive, medicii ar trebui să evalueze un pacient cu atac de cord și din perspectiva statutului marital, întrucât diferențele, când vorbim despre riscul unui nou episod, sunt evidente”, consideră specialistul Joel Ohm, autor al studiului.

Partenerii, la originea descoperirii timpurii a melanoamelor

685 27 3Experții pun această realitate pe seama faptului că un partener afectuos se simte încurajat să aibă grijă de el însuși (și de celălalt), să se mențină în formă și să ia medicamentele prescrise. Unul dintre cele mai grăitoare exemple este studiul recent asupra a 50.000 de pacienți americani cu cancer de piele, care a evidențiat faptul că aproape 50% dintre cei căsătoriți erau în stadiul incipient al bolii, cu 98% rată de supraviețuire. Prin comparație, șansa de a depista boala într-o etapă timpurie a scăzut cu 70% în cazul văduvilor. Specialiștii de la Universitatea din Pennsylvania care au desfășurat cercetarea s-au declarat „șocați” de aceste diferențe. „Partenerii sunt la originea acestor descoperiri timpurii ale melanoamelor, care altfel ar fi putut rămâne nedetectate, scăzând șansele de supraviețuire”, explică medicul dermatolog Cimarron Sharon, de la Spitalul Universității din Pennsylvania.

Soții furnizează sprijinul de care are nevoie un bolnav și încurajează o persoană să meargă la control.

Astfel, cei căsătoriți au șanse mai mari la recuperare și la viață prelungită

Relaţia afectivă ţine la distanţă boli grave

Relația afectivă consolidată ține la distanță afecțiuni de mare gravitate, cum sunt demența sau hipertensiunea arterială, generatoare, la rându-i, de alte pericole majore. Totodată, potrivit cercetătorilor, colesterolul mărit sau diabetul sunt alte probleme medicale mai puțin prezente la partenerii căsătoriți decât la cei singuri.