Main menu

header

709 25 3de Călin Popa şi Daniel Alexandrescu

Se spune despre relațiile la distanță că necesită mult efort, angajament ferm și de durată, curaj și implicare. Dar epoca internetului, marcată de faptul că oamenii comunică tot mai puțin față în față, pare să le priască, arată cele mai recente studii.

Majoritatea cuplurilor se declară mulțumite

Pentru cei care au decis să încerce o relație la distanță, ca și pentru cei care sunt într-o relație, dar se văd nevoiți s-o transforme în varianta care implică depărtare, veștile specialiștilor sunt foarte bune. Se pare că vremurile pe care le trăim duc automat toate relațiile spre o oarecare distanță, iar cele de cuplu se pot înscrie mai ușor în acest trend decât altădată. O demonstrează rezultatele unui studiu din care reiese că aproape 60% dintre relațiile la distanță care există sau care se vor înfiripa de acum încolo au șanse mari de reușită. Majoritatea cuplurilor care fac posibile relațiile la distanță se declară mulțumite de felul în care se dezvoltă acest tip de romance, iar îndrăgostiții sunt optimiști vizavi de viitorul relației.

După opt luni, lucrurile merg de la sine

Cercetarea, efectuată în SUA, a relevat faptul că elementele definitorii ale unei relații la distanță, așa cum este percepută aceasta de cei care o trăiesc în prezent, sunt indisolubil legate de comunicarea pe care a făcut-o posibilă internetul și tehnologia care vine odată cu el. Răspunsurile participanților la experiment au pus în evidență faptul că „distanță” înseamnă o depărtare de partener de cel puțin 200 de kilometri, că primele patru luni reprezintă cea mai importantă piatră de încercare pentru relație, precum și că după opt luni, lucrurile merg de la sine.

Ingredientele succesului: telefoanele mobile

Jumătate dintre cei chestionați afirmă că au cunoscut prin intermediul internetului persoana cu care au o relație la distanță. Ingredientele succesului sunt, înainte de toate, telefoanele mobile. S-a des- coperit că, în medie, o persoană implicată într-o astfel de legătură trimite 350 de SMS-uri pe săptămână partenerului de cuplu și petrec cam opt ore săptămânal în conversații telefonice sau video. Chiar și așa, contactul fizic și apropierea direct nu sunt ușor de trecut cu vederea, oricât de reușită ar fi relația la distanță. „Acum există mai multe relații la distanță decât oricând. Rezultatele acestui studio demonstrează faptul că tehnologia este utilizată pentru apropiere și pentru a simți dragostea celuilalt”, punctează Toon Timmermans, reprezentant al companiei care a comandat cercetarea.

55 la sută dintre respondenți spun că se simt mai aproape de partenerul aflat la distanță tocmai datorită depărtării; 81% afirmă că momentele împreună sunt mult mai intense; șapte din zece respondenți consideră că relația la distanță face comunicarea cu partenerul mult mai profundă