Main menu

header

711 23 1de Călin Popa şi Florinel Dumitru

Un studiu de ultimă oră arată faptul că persoanele singure, fie femei, fie bărbați, atunci când ies la o întâlnire cu cineva de care se simt foarte atrași își schimbă imediat și în bine obiceiurile culinare.

Meniul ca demonstrație

La o întâlnire romantică, partenerii demonstrează că mănâncă mult mai sănătos. Se știe deja, multe relații încep cu o întâlnire care se consumă, în principiu, la un restaurant. Ei bine, dacă cei doi se simt atrași unul de celălalt, aceasta se poate vedea și după mâncarea comandată. Cercetătorii Universității East Carolina au făcut acest studiu analizând comportamentul a 639 de studenți heterosexuali, toți peste 18 ani, dar până în 22 de ani, în cazul ieșirilor romantice, care nu aveau încă o relație stabilă. Concluzia a fost simplă: dacă cei doi care și-au dat întâlnire se simt atrași unul de celălalt, amândoi vor comanda mâncare în așa fel încât să demonstreze fiecare câte ceva.

Femeile comandă calorii puține

Astfel, femeile vor cere porții de mâncare mici, iar bărbații, de cealaltă parte, vor demonstra, prin propria farfurie, că mănâncă sănătos, ca să aibă o viață mai lungă și de calitate. „Ea va cere mâncare cu cât mai puține calorii, ca o promisiune cum că va rămâne la fel de slabă și de atrăgătoare, în timp ce bărbații vor să arate că au grijă de sănătatea lor, că sunt cumpătați și atenți cu silueta lor”, concluzionează studiul. Dacă cei doi nu se simt atrași unul de celălalt, felurile de mâncare comandate nu vor ține seama de acest tipar subconștient. Cercetătorii afirmă că astfel cei doi încearcă să arate unul celuilalt că sunt viabili și potriviți pentru o aventură erotică. Astfel, spun savanții americani, tinerii secolului al XXI-lea chiar cred în sloganul care spune că „ești ceea ce mănânci”.

Bărbații arată preocupare pentru longevitate

Studiul a fost inspirat de o teorie mai veche, care statuează faptul că, la masă, la restaurant, bărbații tind să comande, în fața unei potențiale iubite, mâncăruri care să confirme că sunt puternici, că o pot proteja oricând pe doamna cu care s-au întâlnit. Și asta includea feluri de mâncare bogat calorice, precum o friptură de vacă uriașă, eventual foarte bine făcută. Iată însă că lucrurile nu mai stau la fel, bărbații preferând să demonstreze acum că au o sănătate bună, pe care doresc să și-o păstreze cât mai mult timp posibil.

„Ideea de păstrare a sănătății este mai ușor de demonstrat la masă, mai ales când bărbații optează pentru pește în loc de ceafă de porc“ (studiu al Universității East Carolina)