Main menu

header

de Claudia Stan

Peste 2.000 de specialişti în psihiatrie, neurologie, psihologie şi genetică din toată lumea s-au adunat la Congresul Creierului, Comportamentului şi Emoţiilor din Brazilia, pentru a dezbate principala cauză a divorţurilor - infidelitatea - şi pentru a găsi un… antidot.

Oxitocina, hormonul amorului
Ani de-a rândul, oamenii de ştiinţă au încercat să descopere de ce într-o relaţie intervin monotonia şi infidelitatea. Nici măcar genetica, ştiinţă specializată în legile eredităţii, nu poate da o explicaţie plauzibilă. Experţii în neurologie au descoperit că există într-adevăr nişte substanţe cum ar fi oxitocina (numită şi hormonul amorului) şi vasopresina („responsabilă” de senzaţia de plăcere), ce determină oamenii să fie fideli într-o relaţie. Cercetătorul brazilian Andre Palmini (Universitatea „Pontificia Catolica”, Rio Grande do Sul), unul dintre susţinătorii acestei teorii, declara că „dragostea este strâns legată de pasiune, aceasta fiind un fel de anticameră a iubirii“. Când pasiunea este trezită, hormonii din corp „îşi fac de cap“, iar raţiunea dispare. Din păcate, într-o relaţie stabilă, pasiunea nu mai rămâne la fel de intensă.

Compatibilitate detectată cu o analiză sangvină
Fiecare dintre dumneavoastră a avut persoane care spun că au rămas alături de soţ sau de soţie doar de dragul copiilor sau pentru a păstra intactă imaginea de familie perfectă. Aşadar, în timp, relaţiile se păstrează mai mult pentru „imagine”. Neurologii încearcă să găsească o explicaţie cu ajutorul chimiei şi chiar să producă pilula fidelităţii. La congresul din Brazilia s-a ajuns la concluzia că, în viitor, o simplă analiză de sânge va putea spune dacă relaţia dintre două persoane va fi de durată sau nu. Pastila pe care vor să o fabrice cercetătorii va conţine cantităţi suficiente de oxitocină şi vasopresină, astfel ca persoanele angajate într-o relaţie să nu mai fie infidele. Atracţia dintre două persoane este dată de cantitatea celor două substanţe prezente în sânge, de aceea se urmăreşte mărirea cantităţii… pe cale medicamentoasă.