Main menu

header

747 25 2de Călin Popa şi Florica Pintea

Cultura pop și vorbele „din bătrâni” spun că prietenia dintre un bărbat și o femeie nu prea este posibilă, întrucât atracția intervine invariabil și strică „ecuația” ori de o parte, ori de cealaltă. Toate acestea au fost infirmate de rezultatele surprinzătoare ale unui studiu recent.

Familiaritatea depășește atractivitatea

Experții de la Universitatea Texas, din SUA, au pus în evidență, în cadrul unui studiu extins, faptul că o persoană este cu atât mai atrăgătoare pentru cineva cu cât este mai cunoscută. De asemenea, a rezultat și că, pe termen lung, reperele estetice își pierd foarte mult din relevanță atunci când vine vorba despre o relație profundă, preponderent devenind sentimentul de familiaritate care intervine între cei doi parteneri. După ce au intervievat 167 de cupluri, specialiștii au observat că cele mai solide dintre acestea erau alcătuite din persoane care se cunoșteau de cel puțin patru luni înainte de a începe relația, cu o uimitoare proporție de 40% dintre cei chestionați declarând că se știu de ani buni.

Un șoc emoțional poate declanșa transformarea

Cum devine, totuși, o relație platonică de prietenie una pasională, de dragoste? „Puritatea sentimentelor inițiale permite celor doi să se cunoască bine, să-și determine caracterul înainte ca aceste percepții să fie tulburate de instinctele sexuale”, explică expertul Matthew Hussey. De asemenea, potrivit specialistului Daniel Jones, „nicio relație de cuplu nu poate rezista în timp dacă între cei doi nu există o prietenie profundă”. Acestea fiind spuse, specialiștii au trecut la demonstrarea momentului în care o prietenie devine o relație romantică. „De regulă, poate interveni un șoc emoțional atunci când unul dintre ei îl anunță pe celălalt că trebuie să se despartă. În foarte multe cazuri, acesta este un element declanșator, cel care rămâne în urmă realizând cât de mult ține la cel care pleacă și cât ar avea de pierdut”, adaugă Jones.

Mărturisiți iubirea cât de repede se poate

Celor care au dubii dacă să încerce sau nu să le spună prietenilor lor că au dezvoltat altfel de sentimente pentru ei, experții le recomandă onestitatea. „A fi direct poate salva o persoană aflată într-o astfel de dilemă de multe ore de agonie afectivă și întrebări fără răspuns. Mulți țin în ei ceea ce simt, sperând că prietenul sau prietena își va da seama de ce se întâmplă, dar această atitudine nu este decât o prelungire a torturii. Spuneți ce aveți de spus cât mai repede, fără să acumulați frustrări care îl pot determina pe cel iubit s-o ia la goană”, mai arată expertul american.

„Mai devreme sau mai târziu, o persoană aflată într-o relație, indiferent că este de prietenie sau de dragoste, va dori mai mult“ Daniel Jones, Universitatea Texas