Main menu

header

751 25 3de Călin Popa şi Sorin Dumitrescu

Optica oamenilor în relația de cuplu pare a fi într-o schimbare majoră. Deși repere ca banii, frumusețea sau simțul umorului rămân în topul cerințelor pe care le putem avea de la un potențial partener, în fruntea listei de calități se detașează bunătatea.

Depășește simțul umorului

O cercetare desfășurată în cadrul Universității Swansea, din Marea Britanie, relevă faptul că în special pentru generația tânără, opțiunile se îndreaptă în principal spre bunătate atunci când vine vorba despre calitățile unui potențial partener. După ce au analizat răspunsurile a peste 2.700 de persoane din Singapore, Malaezia, Hong Kong, Regatul Unit, Norvegia și Australia, experții au concluzionat că frumusețea, banii și chiar simțul umorului rămân în urma calităților sufletești ale persoanei care este de interes din perspectivă romantică.

Reper fix, în ciuda diferențelor culturale

Pentru a-și pune în evidență observațiile, specialiștii au recurs la o metodă inedită de testare: au întrebat participanții pe care dintre următoarele calități ar aloca o sumă de bani: proiecție de succes financiar, frumusețe, bunătate, umor, virginitate, religiozitate, dorința de a avea copii și creativitate. Deși primele două au rămas în top, cu părți mari din alocarea generală, bunătatea a înregistrat scoruri surprinzătoare. De asemenea, experții au putut evidenția și faptul că, în ciuda diferențelor culturale dintre participanți, există caracteristici universal valabile atunci când oamenii își caută un partener de cuplu. „Dacă bărbații și femeile se comportă similar pe tot globul într-o privință, înseamnă că unele obiceiuri se dezvoltă în ciuda culturii și nu datorită acesteia”, explică cercetătorul Andrew G. Thomas.

Patru tipologii de cuplu

Potrivit specialiștilor, există patru tipologii de cuplu și pentru oricare dintre acestea sunt valabile recentele descoperiri. Astfel, există cuplul „dramatic”, care își tră- iește relația ca pe o piesă de teatru. Tocmai de aceea, cuplurile dramatice sunt de două ori mai expuse despărțirilor. În relațiile romantice conflictuale, cei doi își manifestă afecțiunea unul față de celălalt atunci când discută în contradictoriu, se tachinează și par că se ceartă, însă o astfel de discuție nu înseamnă nici pe departe sfârșitul relației lor. Chiar dacă se întâmplă deseori ca discuțiile să se transforme în certuri reale, acest lucru nu se răsfrânge în mod negativ asupra relației. Ba din contră, o alimentează. Cuplul care se concentrează pe aspectele sociale are o rețea socială comună și se bazează pe acei prieteni atunci când vine vorba despre a decide cum merg lucrurile în relația lor intimă. Practic, sunt cuplurile care se lasă influențate de ceea ce spun cei din jur. De asemenea, există cuplul în care fiecare partener se concentrează asupra celuilalt, iar această relație este pe termen lung.

Potrivit psihologilor, există cinci stadii ale iubirii - „fluturii în stomac“, construcția, asimilarea, onestitatea și stabilitatea

Creativitatea, în coada preferinţelor

Demn de menționat este faptul că în cadrul cercetării s-a constatat că a avea copii este o prioritate doar pentru femeile occidentale, castitatea și religiozitatea, alături de creativitate, nu sunt calități foarte căutate, iar în general femeile alocă mai mult interes proiecțiilor financiare, în timp ce bărbații caută preponderent frumusețea. Așadar, regulile vechi încă se aplică, dar cu o creștere spectaculoasă a calităților sufletești.