Main menu

header

862 20 3de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Psihologii afirmă că indiciile apropierii finalului unei relații pot exista în cuvintele mici, folosite în conversațiile de zi cu zi, cu luni înainte ca partenerul să-și dea seama că relația se îndreaptă în această direcție.

Frecvență crescută a pronumelor „eu” sau „noi”

Cercetătorii de la Universitatea Texas, din Austin, au analizat peste un milion de postări a 6.800 de utilizatori ai site-ului Reddit cu un an înainte și un an după ce au împărtășit informații despre despărțirile lor. Echipa a descoperit că, înainte cu trei luni de ruptură, limbajul partenerilor începe să se schimbe. Potrivit cercetării, cuplurile care folosesc frecvent pronume precum „eu” sau „noi” pot fi pe cale să se despartă. „Nu se prea observă de câte ori sunt folosite prepoziții, articole sau pronume, dar aceste cuvinte funcționale sunt modificate într-un anume fel atunci când cineva trece printr-o tulburare personală și pot spune multe”, afirmă psihologul Sarah Seraj.

Sarcină cognitivă grea

Potrivit rezultatelor studiului experților americani, semnele lingvistice ale despărțirii iminente devin notabile cu câteva luni înainte de acest moment. Limbajul devine mai personal și mai informal, indicând o scădere a gândirii analitice. „Acestea sunt semne că cineva poartă o sarcină cognitivă grea și devine mai concentrat pe propria persoană”, detaliază Seraj. De asemenea, studiul a arătat că tiparele pronunțate au atins apogeul în ziua despărțirii și limbajul a revenit de regulă complet la normal la un an după despărțire.

Există modele de limbaj similare despărțirii în cuplu și în prezența altor tipuri de tulburări emoționale (studiu al Universității Texas)