Main menu

header

885 20 1de Roxana Istudor şi Daniel Şuta

După ce au analizat datele unui grup de mii de persoane, experții britanici de la University College London au descoperit că milenialii, mai precis cei născuți în anii 1980, au schimbat regula matrimonială a generațiilor anterioare și evită să se căsătorească cu primul partener cu care s-au mutat împreună.

Procent înjumătățit după o generație

Studiul publicat de revista Advances in Life Course Research oferă concluziile cercetării asupra unui eșantion de mii de personae, din trei perioade de naștere: 1974-1979, 1980-1984 și 1985-1990. Echipa de cercetători a constatat că, în timp ce generația anilor 1970 a depășit procentul de 50% de mariaje cu primul partener de coabitare, cei născuți un deceniu mai târziu au ajuns să se comporte cu totul altfel atunci când au ajuns la maturitate: procentul celor care s-au cununat cu cel dintâi partener serios de cuplu a scăzut la 25%. Experții pun rezultatele pe seama faptului că primele parteneriate de conviețuire au devenit mai puțin stabile și nu mai durează atât de mult în rândul generațiilor mai tinere.

Convieţuiri mai fragile

Studiul britanic evidențiază și că a crescut vârsta la care occidentalii decid să ia relațiile romantice ca pe angajamente pe termen lung. „Descoperirile noastre sugerează că, în comparație cu grupurile mai în vârstă, primele relații de conviețuire între mileniali nu sunt foarte rezistente în timp. Dacă pentru părinții lor primele parteneriate co-rezidențiale erau tratate ca niște căsătorii de probă, tinerii adulți născuți în anii 1980 se mută împreună cu partenerii din alte motive - lipsa constrângerilor, comoditatea sau considerente economice”, detaliază specialistul Alina Pelikh.

„Descoperirile noastre oferă dovezi cu privire la complexitatea tot mai mare a tranzițiilor în rândul milenialilor, mulți amânând coabitarea și fiind mai puțin dispuși să se căsătorească cu primii parteneri cu care locuiesc împreună“ (Hill Kulu, University College London)