Main menu

header

885 20 2de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Un nou studiu care a examinat arta flirtului constată că folosirea umorului funcționează de fiecare dată pentru succesul unei relații, incipiente sau de lungă durată, indiferent dacă persoanele implicate sunt bărbați sau femei.

Cea mai puternică armă în arsenalul de flirt

Râsul este terapie - detensionează, alungă stresul, schimbă perspectivele. Prezența simțului umorului într-o relație romantică este, potrivit rezultatelor unei cercetări derulate în cadrul Universității Norvegiene de Știință și Tehnologie, un ingredient al succesului. De altfel, experții norvegieni, care au realizat studiul în colaborare cu colegi din SUA, arată că umorul este cea mai puternică armă pe care o poate avea o persoană în arsenalul său de flirt. Mai mult, echipa a descoperit că umorul funcționează pentru toată lumea, indiferent de vârstă, atractivitate personală sau preferințe pentru o relație sexuală pe termen scurt sau lung. Cât despre tipul de umor folosit, experții au ajuns la concluzia că acesta - și flirtul în general - au legătură mai degrabă cu biologia decât cu apartenența la o anumită cultură.

Zâmbet, contact vizual, glume

Pentru persoanele aflate în căutarea unui partener, experții oferă și câteva recomandări, cu atât mai mult cu cât „nu este doar eficient să fii amuzant, pentru femei este foarte important să-i arate potențialului partener că îl cred amuzant”, după cum detaliază cercetătorul Rebecca Burch. Când vine vorba despre flirt, cercetătorii au observat că există câțiva pași cu care se poate începe strategia unor glume care să aibă rezultatul scontat. „Zâmbetul și contactul vizual sunt importante. Apoi vă puteți dezvolta abilitățile de flirt, folosind tactici și poante mai avansate”, spune Kennair. Și, cum de la flirt se poate merge mai departe, specialiștii arată cât de important este umorul, cu atât mai mult cu cât „firtul se poate face atât verbal, cât și nonverbal”, adaugă specialistul Leif Edward Ottesen Kennair.

„Umorul sau a putea face o altă persoană să râdă este cel mai eficient pentru bărbații care caută o relație pe termen lung, iar amuzamentul la glumele celeilalte persoane este o tactică eficientă de flirt pentru ambele sexe“ (Leif Edward Ottesen Kennair, Universitatea Norvegiană de Știință și Tehnologie)

Tactici diferite pentru scopuri diferite

În timp ce umorul poate fi o modalitate universală de a atrage o întâlnire potențială, nu este singura cale către inima altei persoane. „Oamenii consideră că semnalele de disponibilitate sexuală sunt cele mai eficiente în cazul femeilor care caută o relație pe termen scurt”, relatează Kennair. Iar dacă persoana este în căutarea sufletului-pereche, tactica de flirt trebuie schimbată rapid: „Semnele de generozitate și dorința celui interesat de a se angaja în relație funcționează cel mai bine pentru bărbații care caută o relație pe termen lung”, spune Mons Bendixen, autorul studiului.